Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKO

Braća Pivac i Voštane zemljopisno zaštitili Dalmatinski pršut

pršut
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
16.01.2014.
u 09:15

Za zemljopisnu su se zaštitu odlučili jer je teško dokazati izvornost svinje

Tri glave lava u zlatotisku na crnoj ovalnoj podlozi svjedoče zaštićeno zemljopisno podrijetlo Dalmatinskog pršuta. S tim pečatom na hrvatsko tržište te u Sloveniju, Austriju i Njemačku uskoro odlazi prvih 5000 pršuta, objavili su Stipe Grljušić iz MI Braća Pivac i Ante Madir iz Pršutane Voštane na promociji nacionalne zaštite autohtonosti tog proizvoda održanoj u tvrtki Biotechnicon koja je provela certificiranje.

U postupak zaštite odlučili su krenuti još 2006. kada su se 22 proizvođača povezala u udrugu Dalmatinski pršut, Zbog toga što nisu mogli dokazati izvornost dalmatinske svinje odlučili su se za certificiranje zemljopisne zaštite. Ni ta kategorija nije manje zahtjevna, tako but za pršut mora biti usoljen najkasnije 96 sati nakon klanja svinje. Kod naših farmera uspiju nabaviti oko 20% sirovine, a ostalo uvoze.

MI Pivac godišnje proizvede oko 100.000 pršuta, Voštane 50.000 do 60.000, a legalna proizvodnja u Hrvatskoj procjenjuje se na 250.000 do 300.000 komada. Iz ovogodišnje proizvodnje certifikat će dobiti 40 do 50 posto pršuta iz tih tvrtki, ali i pršuti ostalih proizvođača u udruzi. Ispitivanja tržišta pokazuju da bi kupci za certificirane pršute platili više od 30% na sadašnju cijenu, pršutari još nisu odlučili o poskupljenju, ali su zahtjev i za zaštitu EU već poslali u Bruxelles.

>> Nijedan proizvod s nazivom pršut ne može biti registriran bez našeg pristanka!?

Komentara 3

ER
EUGEN ROMMEL 2
10:46 16.01.2014.

neki dan kupim voštane pršut, kad, na deklaraciji piše da je talijanski!?!?!?!?!? Što će zaštititi?????

EV
evropljanin
16:51 16.01.2014.

sad konacno mogu mirno spavati.

LU
lutomirski
10:50 17.01.2014.

bolje bi bilo da pravite pravi prsut, a onda da ga stitite, vi ga nemate nista stititi, jedanput ga kupis i bacis,jer je slan kao sol, nikada vise, pravi prsut je u Istri, toga uvijek kupujem, a poznati su IBERICO,RICO, SAN DANIELE, SERANO,PATA NEGRA,PARMA itd. a sve drugo mozete zaboraviti, vi vec 20 godina pokusavate doci na trziste...nema sanse necete to niti za 100 godina, pitajte vasu vladu zasto....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije