Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi u Purisu

Božićni blagdani uz 50.000 uvoznih pura

Tihomir Jakovina
Goran Stanzl/PIXSELL
13.12.2012.
u 22:06

Komu se išlo na ruku bescarinskim uvozom 175 tona puretine, uvoznim lobijima ili mesnoj industriji, znat će se uskoro.

Stečaj Purisa Vladu je “natjerao” na odobrenje bescarinskog uvoza čak 175 tona ili 50.000 komada purica, što znači da ćemo, poput većine odojaka, za blagdane jesti i puretinu iz uvoza. Puris je dosad pokrivao oko 35 do 40% hrvatskog tržišta, a ostatak uglavnom Vindijin Vindon.

Ministar Tihomir Jakovina Vladin je potez obrazložio problemima u Purisu te time da će se uvozom svježe, rashlađene i smrznute puretine iz EU osigurati rad prerađivačkih kapaciteta i zaposlenost. No u poljoprivrednom sektoru pitaju se kome se zapravo pogoduje – uvoznim lobijima ili mesoprerađivačkoj industriji? To više što iz GIU Croatiastočara, koji okuplja najveće igrače među njima, neslužbeno doznajemo kako oni s Vladinom odlukom nisu upoznati niti su takvo što tražili.

Jasno je da će ulaskom RH u Uniju nestati carinske barijere koje štite domaće proizvođače, no je li ih trebalo ukidati i sada, pita naš izvor koji čeka listu odobrenih uvoznika. Nedavno je, podsjetimo, Vlada odobrila i bescarinski uvoz sirovine za oko 220.000 uvoznih “dalmatinskih” pršuta.

 

Ključne riječi

Komentara 27

IG
igorl
09:02 14.12.2012.

Pa neko je imal par kamiona puretine na granici, mozda i sumnjive. Znao je nekog u vladi - onoj pravoj - tko je nalozio ovom mulcu da skine carinu s puretine. A ona cijela farsa oko "sukoba interesa" je bilaa da ga se podsjeti koliko je lako smjenjiv :D Samo treba pratiti kronologiju napisa u novinama da dodjete do istine ;) I.

DO
dobravečerhr
10:56 14.12.2012.

Pa i mi običnan puk, možemo nešto napraviti. Evo npr. ne treba ove godine kupiti puricu nego od seljaka na placu kupiti nekaj drugo (racu, čučeka, gusku, zeca ...) pa nek si onda oni doma odnesu te stare strvine od purana...

TP
Tihomir Prdež
07:31 14.12.2012.

Kaze rast kapaciteta i zaposlenosti kroz uvoz!? To sam procitao???? Oprostite, ali Zoran i Slavko bi morali Nobela za ekonomiju podijeliti s Tihomirom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije