Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUP

Blagi rast industrije, trgovina na malo i dalje u padu

drvna
Dragutin Šantoši
19.03.2013.
u 10:53

Iz HUP-a zaključuju kako je prerano za zaključak o promjeni trendova.

Kalendarski prilagođeni indeks industrijske proizvodnje u siječnju je porastao za 3,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je prvi pozitivan rezultat na međugodišnjoj razini od kolovoza 2012. godine.

Prema Grupaciji industrijskih proizvoda najveći porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježen je u kategoriji netrajnih proizvoda za široku potrošnju (6,9%) i energiju (4,5%). Pad proizvodnje, iako blaži nego u prethodnim mjesecima, nastavljen je u kategoriji intermedijarnih proizvoda (-1,2%) i kapitalnih proizvoda (-1,0%)., stoji u najnovijim Ekonomskim trendovima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda smanjene su za 4,3% u odnosu na isto razdoblj prethodne godine. S druge strane, desezonirani podaci o prometu u trgovini na malo pokazuju da je realni pormet u toj djelatnosti u siječnju 2013. smanjen za 6,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Iz HUP-a zaključuju kako je prerano za zaključak o promjeni trendova.

Istraživanje također pokazuje da su pouzdanja i očekivanja potrošača ipak u blagom porastu unatoč padu standarda i kupovne moći građana. Usporen je također rast nezaposlenosti, i smanjena je inflacija, no izvoz je i dalje negativan unatoč blagom oporavku na tržištima zapadne Europe koja je najveći hrvatski izvozni partner.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije