Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovni uzlet

Birokraciju će srušiti novi mentalni sklop i čišćenje šume propisa

15.06.2014.
u 12:36

Uz usklađivanje s EU, uzrok poplavi zakona je i u tome što svaka politička garnitura misli da će pisanjem zakona riješiti problem.

Bez sustavna čišćenja šume nepotrebnih propisa, ali i promjene cjelokupna mentalnog sklopa državne administracije na nacionalnoj i lokalnoj razini, neće biti većeg pomaka u uklanjanju birokratskih barijera poduzetnicima.

Zajednički je to stav sudionika okruglog stola "Administrativne barijere" održanog u petak u organizaciji Poslovnog dnevnika.Opseg prave hiperinflacije raznih zakona i propisa u posljednjih nekoliko godina konkretnim je podacima dočarala Anny Brusić, direktorica HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika. Naime, od 2006. godine, kad je počeo proces približavanja Hrvatske Europskoj uniji, godišnje se zbog prilagodbe zajedničkoj pravnoj stečevini mijenjalo oko 500 zakona.

"Prošle smo godine dobili 350 novih zakona, od toga njih 200 bez ikakve najave", istaknula je Brusić dodavši kako takva proliferacija zakonodavstva od malog poduzetnika zahtijeva da svaki dan većinu vremena provodi prateći izmjene u zakonodavstvu, umjesto da se bavi svojim poslom.To, međutim, nije samo hrvatski, već i europski problem. Prema istraživanju jedne belgijske udruge malih poduzetnika, prosječno se u EU troši 16 sati tjedno  na proučavanje novih zakona. Uzrok takvoj poplavi zakona u Hrvatskoj Igor Škrgatić, predsjednik Uprave tvrtke Deponent, vidi u tome što svaka politička garnitura misli da će pisanjem zakona riješiti problem. "Stalno djelujemo reaktivno, umjesto proaktivno. Najveći problem inflacija je zakona i procedura donošenja bez procjene učinka propisa na one na koje se zakon odnosi", smatra Škrgatić.No, praćenje usklađenosti sa zakonom nije samo problem malih poduzetnika, već i velikih sustava.

Kako je istaknuo Časlav Žaja, direktor Sektora za pravne poslove Croatia osiguranja, osiguravateljski biznis je visokoreguliran, a svakodnevno praćenje svih zakona i pravilnika iscrpljuje i tvrtku poput Croatia osiguranje. "Hrvatska je zbog želje da se što prije pridruži EU nekritički usvajala zakona, doslovno ih prepisivala, pa čak imate i pogreške u prijevodu. Mislim da je sazrelo vrijeme da se pristupi sustavnom čišćenju legislativnoga korpusa", istaknuo je Žaja i dodao kako mu se čini "da ćemo se ugušiti u toj šumi propisa".Promjene se, prije svega, moraju početi događati kod nas samih, smatra Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta. Naglasivši kako je Vlada dosad  rasteretila gospodarstvo za 600 milijuna kuna, Lončar je dodala kako u društvu još ima velikih otpora prema reformama. "Generalno, svi smo za promjene u društvu, ali kad ih treba provesti, mnogi ih ne žele baš u svom dvorištu", ocijenila je Lončar.

Osvrnuvši se na inflaciju zakona nakon 2006., ocijenila je to "stihijskim pristupom. Ove godine donijet će se oko 130 novih pravnih akata, a procedure su znatno transparentnije nego prije", naglasila je Lončar. Prema njezinu mišljenju, lakše praćenje izmjena zakonodavstva trebale bi omogućiti obrtnička i gospodarska komora.Gotovo stalne izmjene porezne politike kao velik problem identificirao je i Krešimir Lipovšćak, partner u tvrtki Crowe Horwath. "Građani su vrlo pasivni prema promjenama poreza, posebno PDV-a", ocjenjuje Lipovšćak, koji se osvrnuo i na Vladinu odluku da oporezuje dividende, čime je proračun dobio manje novca nego od poreza na dobit, gdje su uvedene olakšice ako se dobit reinvestira. 

Izjave sudionika:

Prošle smo godine dobili 350 novih zakona, od toga njih 200 bez ikakve najave
Anny Brusić, HUP-Udruga malih poduzetnika

Najveći su problemi  inflacija zakona i njihovo donošenje bez procjene učinka 
Igor Škrgatić, Deponent

Ove godine donijet će se oko 130 novih pravnih akata, a procedure su znatno transparentnije 
Zdenka Lončar, Ministarstvo poduzetništva i obrta

Građani su vrlo pasivni prema promjenama poreza, posebno PDV-a
Krešimir Lipovšćak, Crowe Horwath

Vrijeme je za sustavno čišćenje legislativnoga korpusa, inače ćemo se  ugušiti u šumi propisa 
Časlav Žaja, Croatia osiguranje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije