Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska banka: Izvršni direktori posjetili Hrvatsku i traže nove mjere Vlade

“Bez povećanja zaposlenosti i produktivnosti stiže inflacija”

chatterji
VL arhiva
30.10.2009.
u 17:38

Hrvatska vlada uvest će trogodišnji proračun koji će biti predstavljen na idućoj sjednici Sabora, najavili su u Svjetskoj banci.

Hrvatska vlada uvest će trogodišnji proračun koji će biti predstavljen na idućoj sjednici Sabora. Dugoročni je proračun mnogo sofisticiraniji i bolji jer se može dulje planirati, a osigurava se razvojni kontinuitet – izjavio je Pulok Chatterji, član Odbora izvršnih direktora Svjetske banke, Zagrebu. Upitan da objasni je li riječ samo o trogodišnjim fiskalnim projekcijama, koje već nekoliko godina rade hrvatske vlade ili proračunu, Chatterji je odgovorio:

Riječ je o trogodišnjem proračunu koji će uzeti fiskalne projekcije i projekcije rashoda. To je napredniji proračun koji će se godišnje prilagođavati.

Direktori Svjetske banke bili su u trodnevnu posjetu Hrvatskoj i susreli se s nekoliko ministara i glavnih menadžera Agrokora. Pohvalili su cjelokupnu hrvatsku fiskalnu i monetarnu politiku, uključujući i krizni porez i povećanje PDV-a.

– Zadovoljni smo antirecesijskim mjerama i vladinom politikom. Monetarna je politika stabilna, banke dobro stoje, a nisu ugrožene ni devizne rezerve – kazao je Chatterji.

Međutim, nakon svih mjera donesenih da se ublaže učinci recesije, iz Svjetske banke upozoravaju kako su nužne nove mjere jer Hrvatskoj prijeti opasnost od inflacije.

– Fiskalna i monetarna politika ubrizgale su u likvidnost 10 posto BDP-a. Međutim, uz injekciju likvidnosti Vlada se mora pozabaviti povećanjem zaposlenosti i produktivnosti jer inače prijeti nekontrolirani rast cijena – upozorio je Chatterji, izvršni direktor Svjetske banke u Indiji.

Svjetski bankari “zadivljeni su gospodarskim i društvenim napretkom RH u proteklih 15 godina”, a u ovoj godini očekuju pad hrvatskog BDP-a pet, a 2010. rast 0,5 posto.

Ključne riječi

Komentara 2

PY
python
18:42 31.10.2009.

Samo totalni idiot moze pohvaliti dizanje poreza (PDV-a i ostalih) koji su ionako vec medju vecima na svijetu. Dizanje poreza je kratkotrajnu krpanje proracunske rupe koje izaziva dugorocni pad proizvodnje i potrosnje, te gura zemlju u dublju recesiju. Treba *smanjiti* poreze tako da ljudi imaju vise novaca u dzepu, te istovremeno jos vise smanjiti drzavnu potrosnju da se balansira budzet. Kad je Ronald Reagan srezao poreze u americi sa 70% na 35% (i smanjio drzavnu potrosnju), to je izazvalo ekonomski boom i istovremeno smanjilo inflaciju 75%. Problem je sto nasi lokalni idioti na vlasti ne hebu pol posto za blagostanje drzave, vec samo gledaju kako da uhljebe svoje rodjake bespotrebnim radnim mjestima po opcinama i ostatku drzavne administracije...

DU
Deleted user
00:06 19.11.2009.

Baš imaju što hvaliti... Njima paše dužničko ropstvo u koje je zapala Hrvatska zahvaljujući lopovskim i nesposobnim \"elitama\"... Samo su došli provjeriti da rate ne bi kasnile... Jasno da dizanje poreza smanjuje potrošnju. Otimaš građanima da bi vraćao već potrošene novce s finim kamatama... Samo što kuna nije petrodolar, a ni Hrvatska nije Amerika pa ne znam kako ćemo se iz ovoga izvući...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije