Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj sezone

Bez posla svaki radni dan ostanu 733 radnika

Nezaposlenost
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
14.10.2014.
u 18:00

Broj nezaposlenih padao je jer je ove godine bilo četiri do pet puta više odjava i brisanja iz evidencije nezaposlenih nego lani

Bablje ljeto vratilo je kupače na plaže, ali to nije pomoglo sezoncima da produlje privremene ugovore. U listopadu su svakog radnog dana na burzu stizale 733 novonezaposlene osobe, a do kraja ponedjeljka broj nezaposlenih premašio je 296 tisuća. Tim tempom otkaza broj nezaposlenih prije kraja mjeseca premašit će 300 tisuća i povećavat će se sve do proljeća.

Službeni podaci Zavoda za zapošljavanje sugeriraju da se broj nezaposlenih osjetno smanjio u odnosu na rujan 2013. godine za 33 tisuće, no Hrvatska gospodarska komora u dnevnoj analizi objašnjava da su razlozi smanjenja administrativni. Tijekom proteklog dijela godine oko 20 tisuća osoba, što je pet puta više nego u istom razdoblju prošle godine, samo se odjavilo iz evidencije jer odjava vlastitom voljom ne povlači kaznenu odredbu nemogućnosti ponovnog ulaska u evidenciju od šest mjeseci. Osim radnika koji su sami otišli, oko 53,3 tisuće nezaposlenih, što je čak 4,3 puta više nego lani, automatski je izbrisano zbog nepridržavanja novih zakonskih odredbi. Samo je u rujnu, na osnovi nepridržavanja zakonskih odredbi, iz evidencije nezaposlenih HZZ-a izašlo 8,8 tisuća osoba, što je 4,7 puta više nego prošlogodišnjeg rujna.

Kad je riječ o novom zapošljavanju, u ovogodišnjem je rujnu s evidencije zaposleno 18,3 tisuće osoba, oko tri tisuće više nego lani. Na osnovi takvih kretanja očekuje se da će stopa registrirane nezaposlenosti ostati na visokih 20%.

>> Bez posla u Hrvatskoj dnevno ostane 500 osoba

>> Stopa nezaposlenosti 17,5 posto, najmanja od srpnja 2012.

Komentara 1

DU
Deleted user
14:03 15.10.2014.

Prosvjedi, prikupljanja potpisa za referendum(e) u vezi Vladinih "interventnih" mjera. rast nezaposlenosti, siromaštva, porast ubojstava i razbojstava uopće, svakodnevne info. o novim aferama, gubici koje se očekuje da "svekoliko pučanstvo" sanira, pad BDP, porast bolesti, manjak medicinske opreme, duge liste čekanja, skidanje lijekova s liste na teret HZZO-a ( a doprinose moramo plaćati)...i nizati bi se moglo do u nedogled. A što se događa? Tko je odgovoran? Koliko je novca vraćeno u proračun? Tko je pravomoćno osuđen? Ma pun mi je kufer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije