Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Berislav Gašo:

'Suradnja Hrvata i Mađara ključna za globalni uspjeh'

Dr. Berislav Gaso a MOL csoport controlling elnökhelyettese.(Vice-President of Reporting and Controlling)
Foto: PD
22.07.2015.
u 21:00

Plan: Želi se više osloniti na veliku stručnost Ine

Dr. Berislav Gašo od svibnja 2015. glavni je operativni direktor (COO) istraživanja i proizvodnje MOL grupe. Od 2012. do 2015. bio je stariji potpredsjednik MOL-a za kontroling, računovodstvo i poreze, a od 2010. do 2012. izvršni direktor Korporativnog centra u Ini zadužen za restrukturiranje. Prije pet godina kao mlađi partner u McKinsey&Company bavio se naftnim i plinskim poslovanjem. Studirao je strojarstvo na Tehničkom sveučilištu München i na MIT-ju u Bostonu te ekonomiju na Sveučilištu St. Gallen i Harvardu u Bostonu.

Četvrtina radnika stranci

Jeste li vi najviše pozicioniran Hrvat u MOL grupi?

Imenovanje na poziciju glavnoga operativnog direktora segmenta istraživanja i proizvodnje MOL grupe doista je golema odgovornost budući da je riječ o jednom od najviših položaja u kompaniji. Ja sam operativni direktor golema segmenta koji generira više od 100.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, EBITDA od više od 1,2 milijarde dolara i kapitalna ulaganja veća od milijardu dolara te zapošljava nekoliko tisuća ljudi. Da to stavimo u kontekst, to nadmašuje brojke Agrokora i Ine zajedno.

MOL je multinacionalna korporacija. Koliko je to vidljivo u upravljačkoj strukturi?

Vrlo je vidljivo, i to vrijedi za oba naša glavna poslovna segmenta: istraživanje i proizvodnju nafte i plina te rafinerije i maloprodaju ("downstream"). U segmentu istraživanja i proizvodnje na četiri najviša rukovoditeljska položaja imenovana su dva Škota, Amerikanac i Hrvat! U segmentu "downstreama" na najvišim su položajima Finac, Šveđanin i Englez. Tu su i mnogi drugi na ključnim položajima u našim najviše funkcionalnim jedinicama, poput Nijemaca, Hrvata, Austrijanaca i Amerikanaca. U središnjici u Budimpešti 25 posto zaposlenika nisu mađarske nacionalnosti. Mislim da međukulturalna razmjena pospješuje konkurentnost te je MOL grupa sada uistinu međunarodna tvrtka. Ina je također zaposlila mnogo međunarodnih stručnjaka. To je apsolutno ključno ako se tvrtka želi natjecati na globalnoj razini, posebice u naftnoj industriji.

Prema vašem mišljenju, kakav je općenito status Hrvata u MOL grupi?

Hrvati su vrlo uspješni unutar MOL grupe na svim razinama. Kao multinacionalna kompanija koja posluje u četrdeset zemalja od Pakistana do Kurdistana, MOL grupa pruža bezbroj prilika za postizanje rezultata na međunarodnoj razini. Suradnja je između Hrvata i Mađara, Hrvata i zaposlenika drugih nacionalnosti, izvrsna. Suradnja je između kolega u Zagrebu i Budimpešti izvrsna. U budućnosti bih se htio više osloniti na golemu akumuliranu stručnost koju je Ina stekla tijekom desetljeća bavljenja istraživanjem i proizvodnjom nafte i plina. Postoji mnogo tehničkih talenata te želimo osigurati da to znanje iskoristimo i izvan hrvatskih granica. Stoga će biti još i više prilika za Hrvate da se pridruže Grupi.

Koliko je Hrvatima zanimljivo preseljenje u Budimpeštu?

Mislim da su i Zagreb i Budimpešta, i to govorim iz vlastitog iskustva, izuzetni i nevjerojatni gradovi za život i rad. Iz perspektive profesionalnoga i osobnog razvoja, dobro je kad ljudi iskoriste priliku da neko vrijeme provedu u drukčijem okruženju. A tvrtke poput MOL grupe pružaju tu priliku. Za mene osobno Mađarska je peta zemlja u kojoj živim dulje od tri godine.

Mjerljiv uspjeh

Kako se razvijala vaša karijera u Ini?

Na kraju 2009. MOL grupa ponudila mi je da se pridružim Ini i pomognem je restrukturirati kako bi bila efikasnija. Bio sam odgovoran za tisuće zaposlenika, od ljudskih resursa do nabave, od investicija do zaštite na radu i okoliša, podružnica. Puno izazova s kojima se Ina tada suočavala pretvorili smo u prilike za uspjeh. Radio sam to tri godine, a nakon što je Ina postala zdravija i učinkovitija kompanija, prešao sam na drugo radno mjesto. Ina tada nije bila učinkovita kompanija u skladu s međunarodnim standardima. Kako sam prethodnih pet godina proveo radeći sa svim velikim svjetskim igračima u sektoru nafte i plina, bio sam u izuzetno dobrom položaju da ocijenim što je najbolja međunarodna praksa. Tijekom tri godine u Ini pokrenuli smo mnoge uspješne projekte, uključujući projekt OptINA, kojim su postignuta kontinuirana poboljšanja od više od 2,2 mlrd. kuna godišnje, čime je Ina postala mjerljivo zdravija i konkurentnija. Štoviše, gotovo smo udvostručili Inin operativni novčani tijek i znatno smanjiti njezinu zaduženost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije