Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stabilnost

Banke neće uspjeti naplatiti 17% kredita, no to ih neće uzdrmati

'15.02.2013., Trg hrvatskih velikana 3, Zagreb - Hrvatska narodna banka u suradnji s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) organizirala je konferenciju na temu Medjunarodna konkurentnost
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
19.02.2013.
u 16:32

Vlada mora provesti uštede u proračunu i ubrzati reforme oporavka

Financiranje manjka opće države i dospjelih financijskih obveza u 2013. bit će najveći izazov za nositelje fiskalne politike. Treba imati na umu da su potrebe za zaduživanjem u 2013. na razini od 10,3% BDP-a otprilike 35 milijardi kuna, što je osjetno više od 6,8% BDP-a, koliko je bilo potrebno u 2012. godini, navode analitičari Hrvatske narodne banke u Financijskoj stabilnosti, studiji kojom se detektiraju neuralgične točke u financijskim tijekovima.

Izdržali stres test

Bankarski je sustav i prema zadnjim stres testovima stabilan, a HNB tvrdi da će takav ostati i uza povećanje udjela loših kredita na 17,5 posto do kraja ove godine. Očekivanja su da će dotad biti problematično 31% kredita tvrtkama, 14% potrošačkih i 7,1% stambenih. Tek bi malo vjerojatan šok scenarij, koji podrazumijeva rušenje tečaja za deset posto i pad BDP-a od 3,6 posto, uzdrmao trećinu banaka.

Pažljivo pisana analiza ne spominje socijalne implikacije i brojne deložacije koje mobiliziraju javnost i protiv banaka i protiv državne politike, a u HNB-u očito biraju riječi kako ne bi dolijevali ulje na vatru i potencirali nove probleme. Brojke tako pokazuju da zaduženost stanovništva petu godinu lagano pada, a kada građani i ulaze u novi dug, onda je uglavnom riječ o povećanju minusa na tekućem računu.

Pad kreditnog rejtinga digao je cijene hrvatskih obveznica, odnosno duga, za 21 bazni bod dan nakon snižavanja rejtinga te dodatnih 15 bodova sljedeći dan. Tržište je Hrvatsku kaznilo blaže nego druge države koje su dospjele na razinu smeća, ali ta činjenica ne bi trebala biti alibi da se ne počne sa strukturnim reformama.

– Bilo bi pogrešno zaključiti da je utjecaj makroekonomskih i fiskalnih fundamenata na cijenu zaduživanja zanemariv. Iako fiskalni i ostali fundamenti u kratkom roku nemaju presudan utjecaj na dinamiku razlike prinosa u kratkom roku, sigurno utječu na cijenu zaduživanja u duljem roku, što pokazuju mnoga istraživanja. Stoga je provođenje fiskalne konsolidacije i reforma koje će utjecati na poboljšanje uvjeta poslovanja te omogućiti viši rast nužno za smanjivanje troška financiranja za sve domaće sektore, navodi se u analizi HNB-a, koji apelira na Vladu da hitno provede uštede u proračunu i ubrza tempo strukturnih reformi. Usporedba s drugima pokazuje da je Hrvatska lani imala 3,5 posto veću inflaciju nego eurozona te najveći pad industrijske proizvodnje i izvoza. Dok je Slovačka imala povećanje izvoza i proizvodnje deset i više posto, Hrvatska ima pad od pet do sedam posto.

Javni dug u crvenome

Javni će dug ove godine i u osnovnom scenariju preskočiti šezdeset posto, a HNB navodi da nešto niži troškovi financiranja na međunarodnom tržištu te očekivani oporavak barem nekih značajnijih trgovinskih partnera i izvozne potražnje neće stvoriti pretpostavke za početak gospodarskog oporavka Hrvatske prije drugog dijela 2013. godine. Glavni pritisak na stabilnost bankovnog sustava dolazit će, upozorava HNB, od nastavka rasta loših plasmana pod utjecajem sporog ekonomskog oporavka i rastuće nezaposlenosti i s tim povezane slabije profitabilnosti banaka.

No, visoka kapitaliziranost najvećeg broja banaka osigurava njihovu otpornost na povećane rizike, a time i stabilnost bankovnog sustava.

>> Zbog pada BDP-a ove se godine neće moći naplatiti 17% kredita

Ključne riječi

Komentara 2

PR
propalismoFranjoskroz
16:39 19.02.2013.

nije problem, ako banke propadnu da ih opet saniramo sa desetak milijardi kuna pa nek nas deru dalje....

ZB
zbuniceva
14:43 20.02.2013.

Molimo se svi zajedno financijskom bogu da su nam guverner Vujčić i suborci daleko sposobniji od najboljih svjetskih rating agencija o kojima nam nažalost danas ovisi financijski život ili smrt a ne o nama samima i našoj vladi. Tim istimm riječima su ne tako daleke 2008 govorili US FED i SEC glavešine i sve najveće svjetske rating super agencije o američkim bankama i osiguravajućim društvima. Svi veliki bankari su bili AAA do zadnjeg dana kad su proglasili bankrot na veliko iznenađenje i čudo regulatora i države. Sretno svima ja to ne vjerujem. Da se propišu i kontroliraju poštene rezervacije za sve znane i moguće rizike eto nas u košari banana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije