Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ročište 26. veljače

Banke će spasiti Dalekovod ako oproste dio duga

Dalekovod (1)
Marijan Susenj/PIXSELL
20.02.2013.
u 14:36

Presudnu ulogu imat će Zagrebačka banka, kao pojedinačno najveći vjerovnik, ali i obvezni mirovinski fondovi koji su u Dalekovodu izloženi i kao vjerovnici i suvlasnici.

Ročište vjerovnika u predstečajnom postupku Dalekovoda odgođeno je i zakazano za 26. veljače, a prema informacijama kojima raspolaže Večernji list dane do ročišta vjerovnici koriste za međusobne sastanke. Intenzivno se dogovara način na koji će se tvrtku izvući iz problema. Presudnu ulogu imat će Zagrebačka banka, kao pojedinačno najveći vjerovnik, ali i obvezni mirovinski fondovi koji su u Dalekovodu izloženi i kao vjerovnici i suvlasnici. Oni se nadaju što bržem rješenju jer kažu Dalekovod nema vremena.

Brz dogovor

– Najviše nam odgovara da se dogovor postigne u prvom krugu jer, ako se počne odugovlačiti, tvrtka neće preživjeti – kaže nam izvor iz obveznih mirovinskih fondova koji nije siguran kako će se ponijeti Zagrebačka banka. Izvor blizak banci pak kaže da je optimističan i da vjeruje da su šanse za uspješnu predstečajnu nagodbu Dalekovoda daleko veće od 50 posto, čak i da se konačni dogovor ne postigne na idućem ročištu.

– Banke moraju shvatiti da se Dalekovod može spasiti samo ako one izgube dio novca, s tim se moraju pomiriti ako žele naplatiti barem jedan dio dugovanja – kaže jedan od sugovornika. Napominje da se treba utvrditi i način otpisa potraživanja banaka. Nije svejedno, kaže, hoće li se raditi otpis kamata ili reprogrami i hibridi.

Podsjetimo, Dalekovod je vjerovnike podijelio u skupine, a prema njegovu prijedlogu banke bi otpisale kamate na kredite, od 30 do 40 posto glavnice pretvorile u kapital, a ostatak dugovanja reprogramirale u dugoročne kredite. Slično je ponuđeno i državi koja potražuje nešto manje od 20 milijuna kuna i dobavljačima koji imaju dug veći od pola milijuna kuna. Na listu vjerovnika Dalekovoda prijavilo se 967 tvrtki i financijskih institucija, a ukupan iznos priznatih potraživanja je 3,2 milijarde kuna. Trebala bi se pojaviti i Imex banka koja od tvrtke potražuje 34 kune. Među zanimljivijim imenima s liste našle su se i mesnice Fiolić kojima se duguje 221.000 kuna, nogometni klub Hajduk koji potražuje 450.000 kuna, ali i poslodavačke udruge HUP i Croma gdje Dalekovod za članarinu duguje 172.000, odnosno 16.000 kuna. U tražbine su ušla i međusobna dugovanja tvrtki iz grupe Dalekovod. Čak trinaest tvrtki kćeri od Dalekovoda potražuje ukupno oko 940 milijuna kuna.

FGS-ovi žele ulagati

Dogovor o načinu podmirenja dugova druga faza je procesa koja bi morala završiti dokapitalizacijom. Oko 150 milijuna kuna u Dalekovod žele uložiti FGS-ovi Alternative i Nexus, a time bi, prema planovima, uzeli većinski udio u tvrtki. Za takvo ulaganje imaju zeleno svjetlo privatnih vlasnika i države. U obveznim mirovinskim fondovima nadaju se da cijena neće biti tako niska jer tvrtka ipak vrijedi više, a neslužbeno kažu da su spremni pojačavati kapital Dalekovoda i u budućnosti. 

>> Rasplet financijskih zavrzlama: Dalekovodu se otpisuju dugovi

Komentara 6

Avatar Vrijeme
Vrijeme
18:54 20.02.2013.

A tko je vodio firmu,.....kako su se poslovi organizirali,....? Kome je lova placena,....tko je odgovoran za poteze koji su ucinjeni kad je shvaceno da firma gubi lovu? Gdje su direktori i uprava?

Avatar Vrijeme
Vrijeme
18:55 20.02.2013.

Sto je firma kupovala i od koga a sto je prodavala i kome? Kakvi su se honorari isplacivali i tko ih je odobravao?

Avatar Vrijeme
Vrijeme
18:57 20.02.2013.

Gdje su bile kontrole?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije