Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi model

Banka bez kamata i rizičnih ulaganja, a s klijentima dijeli dobit

banka
Foto: Reuters/PIXSELL
24.07.2015.
u 10:43

Banka pripada skupini etičkih banaka, koje nemaju rizična ulaganja, a najzanimljivija karakteristika šerijatskog bankarstva je zabrana zaračunavanja kamata, dok banka i klijenti u partnerskom odnosu dijele dobitak i gubitak

U Njemačkoj je ovaj tjedan otvorena prva banka koja posluje prema pravilima islamskog bankarstva. KT Bank AG, podružnica je kuvajtsko-turske Kuveyt Türk banke. Kako je rečeno na otvorenju, banka ne cilja samo na četiri do pet milijuna muslimana u Njemačkoj nego i na male i srednje tvrtke, kupce nekretnina i ulagače iz Zaljeva.

Mali udjeli na tržištu

Banka pripada skupini etičkih banaka, koje nemaju rizična ulaganja, a najzanimljivija karakteristika šerijatskog bankarstva je zabrana zaračunavanja kamata, dok banka i klijenti u partnerskom odnosu dijele dobitak i gubitak. – Ali su i takve banke u manjini u arapskom svijetu, pa u Turskoj imaju samo 6,55 posto tržišnog udjela – kazao je na otvorenju Ugurlu Soylu, predstavnik KT banke u Njemačkoj. Više od dvije godine trajala je procedura za dobivanje zelenog svjetla za osnivanje banke u Njemačkoj. Trebalo je prilagoditi poslovne modele, pa primjerice, budući da bi klasični islamski hipotekarni krediti u Njemačkoj bili dvostruko oporezovani, radit će se po GbR modelu, a kod upravljanja rizicima njemački financijski supervizor BaFin inzistirao je na njemačkim pravilima. Nakon Velike Britanije, Njemačka je druga zemlja EU koja je odobrila poslovanje banke po islamskim načelima.

U skladu s regulativom EU

Kako su nam nedavno iz HNB-a odgovorili, u Hrvatskoj nije moguće otvoriti islamsku banku koja bi poslovala po šerijatskim načelima, jer je postojeći regulatorni okvir potpuno usklađen s relevantnim propisima EU.

No, kazali su da postoji mogućnost da banke eventualno, s obzirom na potrebe tržišta, ponude neke proizvode koji bi bili sukladni islamskim načelima, ako oni ne bi bili u suprotnosti s postojećim propisima u RH. Te da će s obzirom na usklađivanje sa svim izmjenama u europskoj regulativi biti upoznati i s mogućim promjenama vezanim uz islamsko bankarstvo.

>>'Allahova banka' osvaja Europsku uniju

>>Islamske banke uskoro i u Njemačkoj?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije