Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preuzimanje

Bancroft kupio City Ex – najveće preuzimanje od početka krize u RH

'AljosaRoksandic_nnn_unu_220'
'MARIO PAVLOVIC'
23.05.2011.
u 07:00

Vlasnici City Expressa, predvođeni većinskim vlasnikom Digitel komunikacijama, prodali su svoje udjele private equity fondu Bancroft za 40 milijuna eura

Vlasnici City Expressa, predvođeni većinskim vlasnikom Digitel komunikacijama, prodali su svoje udjele private equity fondu Bancroft, priopćeno je jučer iz te kompanije. Cijena preuzimanja nije objavljena uz objašnjenje da Bancroft nema običaj objavljivati takve podatke.

City Express posljednje je dvije godine ostvarivao približno tri milijuna eura godišnje dobiti (uz nešto više od 20 milijuna eura godišnjeg prihoda), pa se procjenjuje da se cijena Bancroftova ulaska u Hrvatsku kreće između 30 i 40 milijuna eura, što odgovara uobičajenoj cijeni akvizicija u tom biznisu, od 10 do 15 neto godišnjih dobiti.

Razgranat posao

U kompaniji navode da je City Ex lider na tržištu poštanskih usluga s dodanom vrijednošću, sa 36 poslovnica u 30 gradova širom Hrvatske. Zapošljava više od 1000 ljudi, a godišnje isporuči više od milijun paketa i 60 milijuna dokumenata.

Tvrtku je prije petnaest godina pokrenuo mladi zagrebački poduzetnik Boris Vidić koji je relativno brzo razgranao kurirski posao. Državne su se Pošte dugo borile protiv potpune liberalizacije poštanskog prometa jer su im prodornije privatne tvrtke uzimale isplativije usluge u gradovima, a bilo je čak nagađanja da će preuzeti City Ex, ali do toga nije došlo. Vidić je dugo tragao za strateškim partnerom te je prije tri godine veći dio tvrtke prodao Digitel komunikacijama koje očito nisu namjeravale dugo se zadržavati u tom poslu.

Potencijal tržišta

– Ulaganje u City Ex bilo je za Digitel komunikacije uspješan poslovni potez kojim smo iznimno zadovoljni. Kao suvlasnici smo zajedno s drugim vlasnicima pridonijeli razvoju tvrtke koja spremna i s potencijalom daljnjeg rasta dočekuje proces liberalizacije poštanskog tržišta u Hrvatskoj. Uistinu smo ponosni na rezultate i sve što smo ostvarili u City Exu zajedno s upravom i svim zaposlenicima. Kvalitetu tvrtke i njezina poslovanja najbolje potvrđuje uspješno zaključenje posla o prodaji. Drago nam je da smo zahvaljujući City Exu u Hrvatsku doveli ugledne ulagače koje okuplja Bancroft – izjavio je predsjednik uprave Digitel komunikacija Aljoša Roksandić.

– Iako je spomenuti posao prvi takav iskorak Bancrofta u Hrvatsku te u konkretni sektor, vjerujemo u potencijal i hrvatskog tržišta i City Exa – istaknuo je partner u Bancroftu Valeri Petrov. Novi kupac City Exa, privatni equity fond Bancroft, fokusirao se na preuzimanja tvrtki iz srednje i istočne Europe te na Tursku. U priopćenju se navodi da je od osnutka svog prvog fonda 1996. Bancroft investirao u 17 tvrtki, uključujući i City Ex, te je prodao udjele u njih 11. Bancroft je sigurno došao u Hrvatsku s namjerom da zaradi na kurirskom biznisu, pa je njegov ulaz u City Ex međustepenica do prodaje tvrtke nekom jačem igraču iz branše.

Ključne riječi

Komentara 5

MI
mirom
09:27 23.05.2011.

Da nema onog f u nazivu kupca loše bi se pisalo City Ex-u

ZA
zagabria1
09:18 23.05.2011.

prvo kaže Bancroft platio 40 mil kuna poslije piše da je Bancroft ušao u HR sa 30 do 40 mil eura. Dajte se dogovorite novinari, ili se bolje raspitajte. Ovo nije stup javne rasvjete nego novine sa nekakvom reputacijom (kakvom takvom, sve manjom)

KA
kakodane2
09:19 23.05.2011.

....prodali su svoje udjele private equity fondu Bancroft za 40 milijuna kuna ....cijena Bancroftova ulaska u Hrvatsku kreće između 30 i 40 milijuna eura, __________________________ Koliko onda? jer razlika između eura i kune nije baš mala........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije