Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganja

AZ fondovi kupuju dionice Dalekovoda i Podravke

'struja dalekovodi'
''
27.11.2011.
u 17:24

Na kupnju dionica ovih tvrtki odlučili su se zato što smataju da su kvalitetne i ulaze u uži izbor po njihovim kriterijima

AZ obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi u ovome su mjesecu kupili 18.777 dionica Dalekovoda za što su ukupno izdvojili 2,58 milijuna kuna. Prema podacima koje su AZ društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima dužna objaviti jer je Davor Doko, koji je član Uprave Allianz ZB-a, ujedno i član Nadzornog odbora Dalekovoda, fondovi su po dionici izdvajali 141 kunu na početku mjeseca, dok su ih u četvrtak plaćali 132 kune. Tako su AZ fondovi u mjesec dana stekli novih 0,8 posto Dalekovoda. Sada AZ OMF drži 8,14 posto te tvrtke, tržišne vrijednosti nešto više od 31 milijun kuna.

AZ fondovi fokusirali su se i na dionice Podravke. Prošloga tjedna kupili su 1,4 milijuna kuna dionica koprivničke prehrambene kompanije. U tri dana AZ OMF kupio je 5858 dionica Podravke po cijeni od 245 kuna.

Budući da je Dalekovod u svojim konsolidiranim devetomjesečnim izvještajima objavio da je gubitak u tom razdoblju iznosio gotovo 111 milijuna kuna, postavlja se pitanje isplativosti ovih ulaganja. No jedan od glavnih razloga visokog gubitka Dalekovoda izvanredni su troškovi restrukturiranja koji su iznosili 72,1 milijun kuna. Stoga se fond-menadžeri vjerojatno vode time da će se ta kompanija "izvući" zato što je u posljednje vrijeme pojačala aktivnosti na inozemnom tržištu. Također, kupnja dionica Dalekovoda dio je ulagačke strategije ovih fondova.

Kako od ljeta pada tržište, mirovinski su se fondovi više angažirali na domaćem tržištu kapitala i kupovali dionice koje su ulagači u panici prodavali. Iz AZ fondova nisu htjeli komentirati ulaganja u dionice Dalekovoda ni Podravke. Iz njihovih krugova može se tek čuti da kupuju sve one dionice za koje smatraju da su kvalitetne i ulaze u uži izbor po njihovim kriterijima.

Ključne riječi

Komentara 2

LA
larala
09:49 28.11.2011.

i tako mi ostadosmo i bez mirovine iz drugog stupa....

NI
Nicholson
10:35 28.11.2011.

Deprimirani, Ajde čovječe popi malo antidepresiva i ne piši velikim slovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije