Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukinuta odluka

AP Varaždin u stečaju ipak neće osnovati sestrinsku tvrtku

AP Varaždin
Marko Jurinec/Pixsell
12.06.2012.
u 16:30

Iako je prijedlog stečajnog upravitelja upućen u namjeri da se u Autobusnom prometu pokuša učiniti preustroj, sud smatra da prijedlog nije sukladan odredbama stečajnog zakona i ne može biti u interesu svih stečajnih vjerovnika

Trgovački sud u Varaždinu ukinuo je odluku skupštine vjerovnika Autobusnog prometa Varaždin u stečaju o osnivanju društva kćeri.

Na skupštini vjerovnika, naime, održanoj 10. svibnja, donijeta je odluka da se usvaja prijedlog stečajnog upravitelja i odbora vjerovnika da se osnuje društvo kćer. Prethodno, skupština vjerovnika donijela je odluku da se i nadalje nastavlja poslovanje stečajnog dužnika u vidu obavljanja njegove djelatnosti i to autobusnog linijskog prijevoza. Stečajni upravitelj, predlažući rješenje za spas poslovanja, a samim time i radnih mjesta za 380 radnika, predložio je da se osnuje društvo kćer na koju bi AP u stečaju prebacio svoje poslovanje.

– Taj prijedlog prihvatio je odbor vjerovnika obrazlažući da se za kupnju stečajnog dužnika javljaju interesenti koje zanima djelatnost, a ne društvo u cjelini, pa je nastala ideja da se osnuje nova tvrtka koja bi se prodala, da se proda poslovanje, a nekretnine bi se prodale u drugom krugu drugim kupcima. Na novu tvrtku bi se prebacili autobusi i koncesije za prijevoz i kao takva bi se prodala kao pravna osoba zainteresiranim ponuđačima. Temeljni kapital novog društva iznosio bi 27,6 milijuna kuna, a bio bi u novcu, autobusima, pokretnoj opremi i potraživanjima. Osnivač u stopostotnom udjelu bio bi AP u stečaju – ističu u Regionalnom industrijskom sindikatu.

Svi predstavnici na skupštini vjerovnika, kao i sindikati - predstavnici radnika, glasovali su za prijedlog stečajnog upravitelja. Međutim, stečajna sutkinja smatra da je ovakva odluka u suprotnosti sa zajedničkim interesima svih stečajnih vjerovnika. Prema mišljenju sutkinje, unosom stečajne mase u imovinu drugog društva stečajni dužnik ostao bi bez dijela stečajne mase te bi dio stečajnih vjerovnika bio stavljen u nepovoljniji položaj u odnosu na druge stečajne i razlučne vjerovnike. Iako je prijedlog stečajnog upravitelja upućen u namjeri da se u Autobusnom prometu pokuša učiniti određeni preustroj na način da se nastavi djelatnost stečajnog dužnika i da se kroz tu djelatnost namiruju vjerovnici, sud smatra da prijedlog nije sukladan odredbama stečajnog zakona i ne može biti u interesu svih stečajnih vjerovnika. Prema stavu suda, takav prijedlog može se podnijeti samo i isključivo u sklopu stečajnog plana.

Komentara 2

KR
krka
18:47 12.06.2012.

Mafija bi, kao i tisuću puta prije dugove ostavila starom poduzeću a imovinu i poslovanje novome. Vrijeme je da se takvim makinacijama stane na kraj i uvede reda da vjerovnik postane persona br.1 za naplatu od dužnika. Lukavo, nema kaj. Maznuli lovu i ko da nikaj nije bilo idemo s novim poduzećem...

Avatar Kairosa
Kairosa
19:53 12.06.2012.

Kolko ima sestrinskih firmi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije