Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGK

Anketa: Poduzetnici i prošlu godinu ocjenili s dovoljnim

Luka Burilović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
04.02.2016.
u 14:45

Predsjednik HGK Luka Burilović najavio je preuzimanje 15 javnih ovlasti

Poduzetnici koji su sudjelovali u anketi Poslovnih očekivanja Hrvatske gospodarske komore i Privrednog vjesnika ocijenili su prošlu gospodarsku godinu s dovoljnim. Ocjena od 2,43 nešto je bolja od godine prije kada su je poduzetnici ocjenili sa 2,16, ali i najbolja u posljednjih pet godina, no samo za nijansu. Ipak, optimizam među njima je vidljiv i u ovoj godini, pa tako primjerice gotovo polovica ispitanika očekuje da će uvjeti investiranja i poslovanja ostati isti, a samo nešto manje njih da će se malo poboljšati, dok je pesimista tek oko dva posto. Više od polovice njih očekuje da će gospodarski rast u ovoj godini biti malo veći. Najveći dio njih misli da je prioritet za izlazak iz krize smanjenje poreza i doprinosa na radnu snagu, ali isto tako više od pola ispitanih poduzetnika smatra da se porezi i doprinosi neće ove godine mijenjati. Najveći dio njih smatra da će lakše prebroditi posljedice krize, pri čemu se tome najviše nadaju velike tvrtke, a male kažu da će ih pokušat prevladat. Kako, najveći dio njih odgovara da će to postići povećanjem plasmana. Više od polovice njih vjeruje da će imati istu likvidnost, nešto veći prihod i neto dobit te izvoz, a niti najveći dio njih ne najavljuju otkaze. Da je oporavak vidljiv pokazuje i nastavak ulaganja tvrtki u modernizaciju, istraživanje i razvoj te obrazovanje i edukaciju.

Na Poslovnim očekivanjima HGK Damir Novotny drugu godinu zaredom dobio je nagradu 'Gorazd Nikić' za najboljeg ekonomskog analitičara u prošloj godini. Napomenuo je kako iz dugoročne depresije ulazimo u mirniju luku, ali istaknuo potrebnim da se više cijeni ljudski kapital, odnosno zadržat one koji odlaze izvan zemlje.

- U javnom sektoru je potreban hladan tuš, a privatan je taj koji nas može izvući iz krize. To pokazuje i primjer Španjolske koja je u svega tri godine otvorila nekoliko stotina tisuća radnih mjesta. Autističan pristup vlade koja brine samo o javnom sektoru mora se zaustaviti – rekao je Novotny

S obzirom na to da je bivši ministar Goran Maras opet najavio preispitivanje HGK i njegovo postojanje, analitičar Guste Santini poručio je kako je to krivi pravac i da treba razmišljati obrnuto i unaprijediti tu instituciju.

Predsjednik Komore Luka Burilović rekao je da HGK puno radi, da su oni reforme pokrenuli, smanjili članarine i idu u smjeru samofinanciranja. Već su i dali prijedlog vladi da preuzmu 15 javnih ovlasti, kako bi se druge državne službe rasteretile, pa je tako i prijedlog da HGK i njezine podružnice umjesto sudova obavljaju registraciju tvrtki.  

>> Predsjednik HGK Luka Burilović: Poljski model moramo preslikati na Hrvatsku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije