Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
niža kamata

Amazon ulazi na tržište studentskih kredita

amazon
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
25.07.2016.
u 07:15

Kamatne stope na studentske kredite u Americi su između 3,89 i 10,93 posto, u Hrvatskoj u raspodnu od 4,99 do šest posto

Osim što širi geografski doseg i otvara fizičke dućane, a lani je proširio poslovanje i na špediciju unajmljivanjem brodova i zrakoplova te razvija vlastite platforme plaćanja, Amazon sada ulazi i na tržište studentskih kredita.

Suradnja s Wells Fargom

Kako prenosi Business Insider, udružili su se s bankom Wells Fargo koja ima jedan od najvećih udjela studentskih kredita na američkom tržištu i kane ponuditi nižu kamatu pretplatnicima svog servisa “Prime student” koji za 49 dolara godišnje daje popuste, besplatnu dostavu i pristup video “streamingu”

. To je win-win situacija za obje tvrtke jer će banka bolje plasirati proizvode, a Amazon privući više studentske populacije koja će na kamate kredita Wells Farga dobiti popust od 0,5 postotnih bodova. Banka Amazonu ne plaća nikakvu proviziju za privlačenje studenata, a “prime” pretplata za studente upola je jeftinija od regularne.

– Usmjereni smo na inovacije i kontakt s našim klijentima ondje gdje jesu, a oni su sve više u digitalnom prostoru – prokomentirao je John Rasmussen, šef kreditiranja građana Wells Farga.

Dužničko ropstvo studenata

Promjenjive kamatne stope na kredite studenata u ovoj banci kreću se između 3,39 i 9,03 posto, ovisno o namjeni, dok je fiksna kamata skuplja – od 5,94 do 10,93 posto. Prilično nepovoljno zaduživanje, čak i u usporedbi s hrvatskim tržištem na kojem je raspon između 4,99 i šest posto, a nemjerljivo u odnosu na zapadnoeuropsko.

U Americi su studentski krediti biznis koji se mjeri u milijardama dolara; procjenjuje se da krediti povezani sa školovanjem iznose tisuću milijardi dolara i u predsjedničkoj je utrci studentsko dužničko ropstvo jedna od ključnih tema. Demokratski kandidati prezentirali su planove rezanja tih dugovanja i smanjenja troškova visoke naobrazbe, s obzirom na to da je država još uvijek najveći izdavatelj studentskih kredita. Portfelj loših studentskih kredita Wells Farga iznosio je lani 12,2 milijarde dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije