Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpora u povlačenju sredstava

Agencija za ugljikovodike osnovat će tvrtku za geotermalne projekte

KARLOVAC ima ambicije za proizvodnju toplinske i električne energije te razvoj sportskih kapaciteta
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
04.05.2021.
u 16:06

Lokalnim zajednicama na čijim područjima je identificiran geotermalni potencijal problem je što razvoj projekta zahtjeva specifična znanja stručnjaka

Agencija za ugljikovodike (AZU) posljednje tri godine sve više naglasak stavlja na aktivaciju geotermalnih izvora u energetske svrhe, a skorim izmjenama zakona o njezinu osnivanju ta će djelatnost postati i formalno dio njezinog prioriteta u djelovanju. I ne samo to. Omogućit će joj se i inicijativu osnivanja tvrtke za projekte za iskorištavanje geotermalnog potencijala.

Što stoji iza namjere osnivanja poduzeća za geotermalne projekte? U novom proračunskom razdoblju Europske unije, koje prati i izdašan financijski paket za pomoć oporavku gospodarstva nakon pandemije, oslonac je temeljen na zelenoj agendi i računa se da će interes za ove projekte biti velik.

Kaskadni sustav

U Agenciji za ugljikovodike, međutim, uvjeravaju da osnivanje tvrtke nema za cilj konkurirati potencijalnim investitorima za geotermalne vode. Štoviše, ta je opcija, bude li iskorištena, predviđena kao dodatna potpora razvoju geotermalnih projekata.

– Cilj je u što većoj mjeri razraditi modularni, odnosno kaskadni sustav korištenja geotermalnih voda kako bi se iskoristio njihov maksimum, a na korist cjelokupne zajednice. Takav model podrazumijeva proizvodnju električne energije, korištenje ‘otpadne’ geotermalne vode, one koja je već prošla kroz postrojenje za proizvodnju električne energije i čija je temperatura snižena, ali je još iskoristiva za potrebe toplinarstva, za grijanje staklenika ili neke druge namjene poput uzgoja riblje mlađi ili za korištenje u sušarama. S lokalnim zajednicama već su pokrenuti projekti korištenja geotermalne energije za toplinarstvo, za grijanje javnih zgrada, privatnih domova i poljoprivrednih objekata i kroz dosadašnju provedbu natječaja uočen je jedinstven problem koji imaju sve lokalne zajednice na čijim područjima je identificiran geotermalni potencijal, a to je razvoj projekta koji zahtjeva specifična znanja stručnjaka za naftno-rudarske radove, operativno vođenje i pripremu – pojašnjava predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan.

Ističe kako bi tvrtka u tom kontekstu njima nudila usluge stručne pomoći. To obuhvaća podršku u izradi potencijala lokaliteta, te sve aktivnosti na razvoju projekta od izrade projektne dokumentacije do nadzora nad naftno-rudarskim radovima.

– Bez znanja i operativne podrške, lokalne zajednice još se godinama neće moći početi s realizacijom planova razvoja geotermalnih projekata – dodaje Krpan.

Agencija za ugljikovodike je i u pandemijskom razdoblju intenzivno radila na promociji Hrvatske kao zemlje s velikim geotermalnim potencijalom i njegovoj prepoznatljivosti na europskoj i svjetskoj mapi geotermalnih projekata, ali sve veći interes za ove projekte dolazi i s lokalnih razina, kojima bi osnivanjem tvrtke AZU asistirao oko povlačenja sredstava i povezivanja s investitorima.

Velik interes

Među lokalnim zajednicama u geotermalnim projektima ističe se Karlovac, koji je dozvolu za istraživanje dobio prije godinu i pol, a ambicija je uz proizvodnju toplinske i električne energije projektom u daljnjoj fazi omogućiti i razvoj sportskih i gospodarskih kapaciteta. Projekt vrijedan 50 milijuna kuna je u izradi, a aplicirat će i za potporu iz europskih fondova.

Trenutno je u Hrvatskoj aktivno osam istražnih prostora geotermalne vode za proizvodnju električne i toplinske energije, a u eksploataciji ih je šest.

Za nove je dozvole interes velik, uvelike zahvaljujući i činjenici da su, za razliku od ostalih zemalja, u Hrvatskoj podaci dobro pripremljeni i čak besplatno dostupni, što je rezultat Ininih istraživanja na bušotinama u Podravini, Međimurju i Slavoniji. O novim natječajima u Agenciji za ugljikovodike zasad nema informacija. Radi se na njihovoj pripremi, poručuju.

 

 

U Virovitici počelo prvo hrvatsko drive-in cijepljenje

Komentara 1

Avatar salaso
salaso
17:02 04.05.2021.

Smisao korištenja obnovljive energija je ,jeftinija i ekološka energija....kod nas to sigurno neće biti jeftino, a shodno tomu , neće se odraziti niti kao niži udio u cijeni proizvoda...hrvatska posla..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije