Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Zbog očekivanja HNB-a"

Addiko banka povećala temeljni kapital, dividendu isplatili na početku ožujka

Addiko
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
26.06.2020.
u 10:42

Logično je onda i da HNB zatraži od Addika dodatno kapitalno ojačavanje, s obzirom da su dividendu isplatili.

Addiko banka povećala je temeljni kapital za 40 milijuna kuna, s dosadašnjih 2,55 milijardi kuna na 2,59 milijardi. Prema priopćenju, povećanje kapitala provedeno je očito na zahtjev Hrvatske narodne banke. 

- S ciljem ispunjenja očekivanja Hrvatske narodne banke da se osiguraju jednaki uvjeti tržišnog natjecanja za sve banke, Addiko Bank AG iskoristit će dio svojeg dugoročnog depozita kod Addiko Bank d.d. Zagreb za povećanje osnovnog kapitala Addiko Bank d.d. za iznos od 40 milijuna eura kroz dodatni osnovni kapital. Na ovaj će se način dodatno ojačati Bančina kapitalna osnova za naredno razdoblje očekivanog rasta - izvijestili su iz banke. 

Dividendu je banka isplatila još početkom ožujka, prije nego što je proglašena pandemija u Hrvatskoj, vjerojatno kako ih regulator ne bi pritisnuo da dobit ne isplaćuju zbog očekivane krize.  

Isplaćeno je ukupno 224,6 milijuna kuna, kažu, prema njihovu uobičajenom rasporedu, a 19. ožujka 2020. sve su banke u Hrvatskoj primile okružnicu HNB-a kojom su obaviještene o prilagodbi supervizorskih aktivnosti i očekivanjima, a koja uključuje i naputak da bi se trebale suzdržati od distribucije dobiti u 2020. godini, te na taj način doprinijeti otpornosti hrvatskog bankarskog sustava na negativne učinke pandemije.

Logično je onda i da HNB zatraži od Addika dodatno kapitalno ojačavanje, s obzirom da su dividendu isplatili

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
10:49 26.06.2020.

jednom 40 mil kuna, drugi puta 40 mil eura... ovom novinaru je to očito ista vrijednost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije