Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.06.2013. u 10:04

Manji entitet popustio je velikim pritiscima izvana i usijanoj atmosferi iznutra te pristao da BiH ne bude geto nakon što granica EU dođe na njezine kapije

Nakon blokade bh. institucija umalo nije došlo do blokade čitave BiH. Krše se i preskaču državne, entitetske i druge instance, koriste se zakonske rupe i provalije pa puno toga ne drži vodu. Iz uzavrelog bosanskog lonca na sve strane kipi i curi jer se ide protivno proceduri. Razni politički blokovi blokiraju sve i svašta pa su prepuni novinarski blokovi svakakvih dezinformacija, u javnosti plasiraju se nerealne proklamacije, neobični spinovi, probni baloni, nečasnih činovi. Zbog svega toga prodaje se manje blokova za gradnju tvornica i prometnih dionica jer nepoticajni domaći politički ulagivači blokiraju potencijalne strane proizvodne ulagače.

I Doris Pack zaobišla je Sarajevo u širokom luku iako, što se sarajevske bebolucije i „baby mixa“ tiče, nije ni luk jela, ni luk mirisala. Strah političarke Pack da ne bi i ona doživjela političke packe i da joj se ne bi što napakiralo. Strahuju za svoju sigurnost i domaći političari pa Sarajevo i dalje doživljavaju kao – Strahajevo! Jer nitko ne zna što se iza bosanskih brda i planina valja.

No, nepodnošljive vrućine odledile su makar malo nepodnošljivu lakoću bh. težine i tako odmrznule barem neke od zaleđenih relacija između entiteta pa je nekako došlo do deblokade Bosne i Herceglovine. Manji entitet popustio je velikim pritiscima izvana i usijanoj atmosferi iznutra te pristao da BiH ne bude geto nakon što granica EU dođe na njezine kapije.

Vlasti RS-a dale su suglasnost za potpisivanje ugovora o graničnim prijelazima i sporazuma o pograničnom prometu s Republikom Hrvatskom, ali uz uvjet da se izvrše korekcije vezane za interese RS-a, koji se odnose na ovu problematiku. Umjesto bruke u Bruxellesu Vjekoslav Bevanda i Vesna Pusić potpisali su sporazum kojim je Bosna i Hercegovina izbjegla getoizaciju, koja ne bi bila dobra ni za jednu naciju, ni za jednu političku grupaciju.

Bh. Hrvati od 1. srpnja postaju građani Europske unije, ali i dalje ostaju građani drugog reda u rođenoj zemlji. Wolfgang Petritsch, bivši visoki predstavnik u BiH, kazao je za naš list kako Daytonski sporazum nije bio naklonjen bh. Hrvatima. Slično su rekli i ostali visoki predstavnici i svi su bili manje naklonjeni Hrvatima i od tog Hrvatima nenaklonjenog Daytona. Rušili su ga uglavnom po glavi hrvatskog stanovnika u Bosni i Hercegovini. Nastavlja se izmišljanje tople vode u uzavreloj BiH, a svi brucoši na pravnom fakultetu znaju kako se uređuju države s više konstitutivnih naroda. Petritsch kaže kako su Hrvati u BiH disperzivni i da im zbog toga ne odgovara njihov entitet. Petritsch možda nije dobro čuo ili je nepodnošljivo lako zaboravio kako su vodeće političke strukture Hrvata u BiH zagovarale tri ili četiri sastavne jedinicu, ili hrvatski entitet uz diskontinuitet teritorija. Ni Republika Srpska nema kontinuitet teritorija, a nema ga ni FBiH. Sve u BiH može bez kontinuiteta, samo su bh. Hrvati poseban slučaj! Možda je to slučajno ili je slučaj u nečemu drugome? Disperzivna su sva tri naroda u BiH, ali dvama od tri konstitutivna naroda nije smetnja ta disperzivnost da bi bili dominantni u dvama entitetima. Puno toga u BiH je disperzivno, samo je Hrvatima disperzija problem.

Disperzivne su i nacionalne zajednice i u Švicarskoj koja funkcionira kao švicarski sat. Dok je BiH sastavljena iz dva dijela kao pješčani sat, a vrijeme takvoj BiH curi i curi. Ali da vrijeme ne bi stalo, taj bh. pješčani sat, sastavljen iz dva dijela, samo će okrenuti naglavačke i – mirna Bosna! A Hercegovina će se već nekako snaći. Ako je ne snađe nešto što se iz Bosne kotrlja.

Mnogo toga vezanog za Dayton i njegovo (ne)provođenje podsjeća na razgovor (ne)ugodni između Muje i Hase:

- Evo, čitam da je svaka treća supruga žrtva obiteljskog nasilja – reče Mujo.

- Znači da svaka treća žena neće da sluša – zaključi Haso, koji se nedavno vratio iz SAD-a. Jako se poveselio kad je na jednoj američkoj zgradi u kojoj se prodaju automobili vidio veliki natpis „CAR SALE“. Kad je vidio djelatnika, veselo mu se obratio:

- Đe si, Sale, care?!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?