Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAKONSKA KAZNA Znatno stroža kazna za one koji voze unatoč zabrani

Bez dozvole i u zatvor!

27.01.2009.
u 11:51

Kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine čeka vozača koji bude uhvaćen pri upravljanju motornim vozilom unatoč zabrani! Skraćena je to interpretacija čl. 308. st. 2. izmijenjenog i dopunjenog Kaznenog zakona koji je stupio na snagu 1. siječnja.

Tom je odredbom zakonodavac znatno postrožio kaznu za vozača koji izigrava zabranu sjedanja za volan jer je dosad taj prijestup bio u sferi prekršaja. Vozač je mogao biti prekršajno kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 60 dana. Sada može odgovarati i kazneno i prekršajno.

U Hrvatskoj je trenutačno približno 30-ak tisuća vozača kojima je zabranjeno upravljanje motornim vozilom. Policija sada ima ovlast kriminalistički obraditi vozača kojeg uhvati da vozi usprkos zabrani i može ga privesti istražnom sucu. Sudac, pak, ima pravo takvom vozaču odrediti pritvor.U Hrvatskoj vozačku dozvolu ima 2,1 milijun građana, a lani je na našim cestama za volanom unatoč zabrani policija uhvatila 6773 vozača.

Uz kaznenu prijavu, vozač koji se ne pridržava zabrane vožnje mora računati i na prekršajnu. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, može biti kažnjen novčanom kaznom od 5000 do 15.000 kuna. Budući da se često zabrana upravljanja motornim vozilom izriče vozačima zbog vožnje pod utjecajem alkohola, valja upozoriti da prema Prekršajnom zakonu policija vozača s nedopuštenom koncentracijom alkohola može smjestiti u posebnu prostoriju do otrježnjenja (najduže do 12 sati).

Također, vozačima koji ponavljaju najteže prometne prekršaje (alkohola više od 1,5 promila, odbijanje alkotesta, prekoračenje brzine u naselju više od 50km/h od dopuštenog) sudac umjesto novčane kazne od 5 do 15 tisuća kuna može izreći kaznu zatvora u trajanju do 60 dana.


Zabrana upravljanja – i zauvijek

Vozačku dozvolu vozaču policija može oduzeti kao mjeru opreza i bez odluke suda na najviše osam dana. Zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom može se izreći vozaču u trajanju jednog do 24 mjeseca. Na jednu do deset godina sigurnosna se mjera zabrane upravljanja motornim vozilom može primijeniti prema počinitelju kaznenog djela protiv sigurnosti prometa kad postoji opasnost da će djelo ponoviti. Vozaču koji je prouzročio smrt jedne ili nekoliko osoba, a postoji opasnost da će takvo kazneno djelo ponoviti, može se upravljanje motornim vozilom zabraniti zauvijek.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?