Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.08.2012. u 12:00

Mnogi nisu znali da je SDP-ov mladi lav praktični vjernik, kako je pojasnio, što za ovu prigodu možda i nije važno. Važno je da je njegov dolazak primijećen

Dok su se dvije velike hrvatske televizije trudile u blagdanu Velike Gospe pronaći notu “vjerskog turizma”, hrvatski političari mahom su i kao hodočasnici i turisti zaobišli velika proštenjarska svetišta. Turizam i Velika Gospa idu ruku pod ruku, jer je kolovoz udarni turistički termin, ali sama narav blagdana gotovo da s “vjerskim turizmom” nema ključnih dodirnih točaka. Velika Gospa je, uza Sve svete, najveći tzv. migracijski blagdan, kada se pokreću stotine tisuća ljudi iz svojih domova. To se ne događa ni za jednog drugog blagdana (Božić, Uskrs...), no nikomu ne pada na pamet proglasiti npr. Sve svete dijelom “vjerskog turizma”, ali se našim televizijama učinilo da bi Velika Gospa nekako mogla biti pravi povod za to, što je ne samo površan odnos prema samom blagdanu nego i prilično nepoznavanje onoga što se na proštenjima događa, a to doista nema, bez obzira na npr. bogatu gastronomsku ponudu, gotovo nikakve veze s vrlo specifičnim oblikom vjerskog turizma.

Možda su televizijskim kamerama ove godine nedostajali političari u prvim redovima na žarkome Gospojinskom suncu, pa su krenuli u potragu za turistima.

Doista, na prste jedne ruke mogu se prebrojiti oni koji su se (kao hodočasnici ili turisti, svakome od njih po volji) ove godine uputili na proštenja. Tako se na Trsatu mogao vidjeti ministar financija Slavko Linić, koji je godinama u dobroj vezi s trsatskim fratrima, kao i oni s njim, pa bi bilo nepristojno da ih ne pohodi barem taj jedan dan kad je u svojoj Rijeci. U Stenjevcu je bio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je zaobišao Mariju Bistricu, gdje je “stršao” njegov glavni konkurent na sljedećim zagrebačkim izborima, koji je bio i na misi u Remetama. Da je bilo više političara, Bernardića možda nitko ne bi ni primijetio, ali ovako je doista ostao zapažen. Mnogi nisu ni znali da je SDP-ov mladi lav praktični vjernik, kako je kasnije pojasnio, što za ovu prigodu možda i nije toliko važno. Najvažnije je da je njegov dolazak primijećen. Baš kao što je svih ovih godina bilo važno da se primijeti dolazak (ili nedolazak) mnogih političara na velike crkvene svetkovine. Bernardić (i time) sigurno konkurira Bandiću i njegovi su ga PR stručnjaci uputili da se s njime okuša i na tome polju, ali Bernardićev dolazak u Mariju Bistricu nije čak toliko važan u srazu njega i Bandića, nego je važnija poruka koju u odnosu prema Crkvi šalje premijeru Zoranu Milanoviću, s kojim, kako tvrde neki mediji, često nije na istoj valnoj dužini. Bit te poruke Milanoviću najbolje je oslikao sisački biskup mons. Vlado Košić koji je na Veliku Gospu u Kloštar Ivaniću, doduše nakon dva mjeseca, odgovorio premijeru na nedolazak na misu za domovinu i napisao mu “ispričnicu” da ni na Božić ne mora na misu, jer na polnoćki nikoga u Crkvi nimalo više ne može impresionirati.

Bernardićevi savjetnici očito su dobro procijenili aktualnu situaciju i njegovo “vjersko pozicioniranje” može imati samo pozitivan odjek. A je li na misi bio kao turist ili kao hodočasnik, ostaje na njegovoj savjesti. Pa i političkoj, koju mnogi njegovi kolege iz SDP-a nemaju. Ili su barem bez nje ostali, kada su se dočepali vlasti.

Komentara 22

MA
martinis
14:04 20.08.2012.

Ako je takav vjernik što se onda ne pridržava Božjih zakona koji osuđuju svaki totalitarizam, zločine, klanja i ubijanja, što se ne pridržava tih zakona pa ne osudi zločinački jugokomunistički režim i J. B. Tita. Kao da ga sad gledam kad na Stankovićevo pitanje u NU2 :"Tito ili Tuđman? ", mladi Bernardić samouvjereno odgovara "Tito".

TI
tignarius
14:45 20.08.2012.

bravo @martinis hrvate treba uvijek podsjećati.... takvu kolektivnu amneziju teško gdje može čovjek naći

MA
margaritas
13:15 20.08.2012.

samo politicki sljepci i neznalice mogu biti opcinjeni novim kandidatom sdp za gradonacelnika zagreba a njegovo slikanje u remetama i mariji bistrici je obicna propaganda u reziji iblerovog trga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?