Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija

Znanstvenici rasplesali plin i poslovne ljude

King ICT
King ICT
14.03.2013.
u 11:27

Koristeći Rubensovu cijev i glazbu, Jelić je pokazao kako je ples povezan s fizikom te kako radi ekvilizator

Na konferenciji Dani otvorenih integracija, u organizaciji tvrtke King ICT, čija je glavna tema bila \"Vrijeme za bolje priče\", predstavljen je projekt Znanstvenog edukativno-zabavnog centra (ZEZ).

Projekt su predstavili voditelji projekta Davor Komerički i Jelena Filipaj, a glavne zvijezde su bili popularizatori znanosti Bojan Markičević i Damjan Jelić.

- U procesu osnivanje je Zaklada koja će prikupljati preostali iznos potreban za otvaranje ZEZ centra. Odličan je osjećaj vidjeti da i gospodarstvenici prepoznaju važnost jednog ovakvog projekta. Što je još važnije, prepoznali su i važnost brojnih manjih projekata kojima je svrha popularizacija znanosti, jer ZEZ centar nije priča o zgradi već o ljudima i konkretnim aktivnostima – rekao je Davor Komerički, idejni začetnik i voditelj projekta.

Koristeći interaktivnu govornicu te hologramsku projekciju, Filipaj i Komerički su pokazali kako će ZEZ centar biti mjesto gdje će se javnost družiti sa znanošću na zanimljiv i interaktivan način. Prezentacija ZEZ centra bila je u motivacijskom dijelu konferencije koja je potvrdila da je zaista \"Vrijeme za bolje priče\" što je bio i glavni moto cjelodnevnog događanja.

Kada su komunikativni znanstvenici preuzeli pozornicu objasnili su brojnim okupljenim poslovnim ljudima i političarima osnove pojmova val i frekvencija, uključili ih u prezentaciju, a zatim pokazali i kako „plin može plesati“. Naime, koristeći Rubensovu cijev i glazbu, Jelić je pokazao kako je ples povezan s fizikom te kako radi ekvilizator.

- Popularizacija znanosti je iznimno važna za napredak cijelog društva. Iznimno smo ponosni što smo na Danima otvorenih integracija imali prilike pokazati moderne načine druženja sa znanošću, što je sama srž ZEZ centra kojeg planiramo otvoriti krajem 2015. godine, a koji će imati iznimno puno pozitivnih učinaka na znanost, kulturu i turizam Hrvatske i Grada Zagreba. Također, vrlo važan je aspekt povećanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz napredak znanosti te istraživanja i razvoj, kao i snažnije povezivanje znanosti i gospodarstva - rekla je Jelena Filipaj, suvoditeljica projekta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije