Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
geekovi u zagrebu

Uz pomoć startupa do milijuna dolara investicija

geeks (1)
Borna Filić/PIXSELL
26.09.2012.
u 10:13

Osim McClureova keynotea, na programu je natjecanje 20 ambicioznih startup-timova koji svojim projektima ciljaju na globalno tržište

Izlaganjem popularnog Davea McClurea, vođe istaknutog američkog startup akceleratora 500 startups, otvorena je tehnološka konferencija "Geeks on a plane" u zagrebačkom Green gold centru.

Osim McClureova keynotea, na programu je natjecanje 20 ambicioznih startup-timova koji svojim projektima ciljaju na globalno tržište. na konferenciju je stigao i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

– Pripremio sam govor za danas, ali ga neću održati, bacimo se radije na posao. Prijatelji geekovi, danas ćete vidjeti da je Hrvatska neistraženo blago za hi-tech investicije. Hrvatska Vlada stat će čvrsto iza svake nove investicije, posebno u hi- tech sektoru – kazao je ministar Gordan Maras.

Najavio je zajedno s Davorom Bernardićem izgradnju najvećeg razvojno tehnološkog inkubatora u ovom dijelu Europe pod nazivom Nikola Tesla koji bi na prostoru zagrebačkog velesajma trebao biti izgrađen do kraja 2014.

U svom izlaganju pod imenom AARRR Metrics for Pirates, McClure je predstavio svoju viziju onoga što je bitno za startup.

– Svi vi koji ste već sad u startupu ili se planirate time baviti, niste baš pametni!, kazao je u šali, aludirajući na činjenicu da će zbog vremena posvećenog projektima startupovci "ostati bez prijatelja, obitelji, kućnog ljubimca...". Predstavio je važnost svake faze projekta i onoga što je najbitnije, a to su kupci kojima je proizvod namijenjen.

U natjecanju 20 ambicioznih startup timova koji su između više od 80 prijavljenih projekata dobili priliku predstaviti se, sudjelovali su startupovci iz cijele regije. Predstavljeni su projekti različitih mobilnih aplikacija, zračnih letjelica, softverskih rješenja za analizu nogometnih utakmica, ali i prvog hrvatskog električnog superautomobila.

Matija Kopić iz tvrtke Farmeron koja je danas jedan od partnera konferencije kazao je kako je u prošlosti njihov projekt upravo uz pomoć startup konferencija postigao uspjeh. Farmeron je hrvatski startup koji poljoprivrednicima pomaže u praćenju ulaznih troškova na stočarskim farmama, iskorištenja sirovine i uspoređuje s količinama izlaznih proizvoda. Popularno ga zovu "Google Analytics za farme".

Kopić je na nedavno održanoj startup konferenciji za Farmeron osigurao novu investiciju vrijednu 1,4 milijuna dolara.

Sličnom se scenariju nadaju i mladići iz projekta Squee, čije je predstavljanje projekta bilo možda najemotivnije, ili točnije rečeno najnekonvencionalnije.

- Htjeli smo strast i volju i koju ulažemo u projekt prenijeti potencijalnim investitorima ali i ostalim sudionicima konferencije, kazao je za Večernji Ivan Kapulica. On je uz Ivana Ivankovića, Krunoslava Klaića i Marija Žderića autor projekta Squee koji predstavlja aplikaciju za otkrivanje, djeljenje i kupnju gadgeta malih nezavisnih proizvođača slobodnog hardvera.

- Radi se o raznim gadgetima koji se spajaju uglavnom s iPhoneom poput tipkovnica, satova, punjača, koji ne idu u masovnu proizvodnju, kažu nam Kapulica i Klaić. Ističu kako će aplikacija u app storeu biti vrlo brzo, a od konferencije očekuju pronalazak partnera koji bi im prije svega omogućio nastupe na svjetskim izložbama na kojima bi mogli predstaviti svoj proizvod.

U sklopu konferencije održavaju se i okrugli stolovi i radionice o samom startupu, kako početi i kako izbjeći uobičajne zamke, a za kraj je predviđen panel pod nazivom Kako premostiti prazninu između jugoistočne Europe i Silikonske doline. 

Ključne riječi

Komentara 11

DR
drznedaj
10:46 26.09.2012.

E taj tehnoloski centar na velesajmu bi htio vidjeti, do 2014. Jer to je ono sto nam treba jako jako jako

FR
freedom666
11:34 26.09.2012.

blebetanje i prodavanje magle

MI
minimini
10:33 26.09.2012.

Molim vas, govorite i pišite hrvatski!!! Kome služe ovi izrazi i kome pišete vijesti? Nemamo li prikladnih izraza kojima bi se mogao opisati događaj, susret ili vrsta nastupa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije