Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik vijeća HAKOM-a predsjeda europskim tijelom

Tonko Obuljen na čelu BEREC-a – tijela europskih regulatora za elektroničke komunikacije

storyeditor/2022-04-13/PXL_130422_92975356.jpg
Marko Lukunic/PIXSELL
27.10.2022.
u 14:59

Trebaju li veliki pružatelji sadržaja (OTT igrači) pridonositi izgradnji mreža, jedna je od tema kojoj će se posvetiti i BEREC

Predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen novi je predsjednik BEREC-a, tijela europskih regulatora za elektroničke komunikacije, čiji je cilj poticanje neovisne, dosljedne i visokokvalitetne regulacije digitalnih tržišta Europe. BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications) osnovan je uredbom Europskog parlamenta i Vijeća iz 2009. godine, dok je s radom počeo 2010. godine, tada kao novo tijelo za suradnju među europskim nacionalnim regulatornim tijelima. U članstvu BEREC-a su regulatori iz više od 35 zemalja te ne zamjenjuje regulatore u državama. Koje su ovlasti i mogućnosti BEREC-a te zadaće BEREC-a te čemu će se posvetiti tijekom trogodišnjeg mandata na mjestu predsjednika ovog tijela, upitali smo Tonka Obuljena.

– Uredbom se propisuju zadaće BEREC-a kao što su izdavanje smjernica, izvješćivanje o tehničkim pitanjima, vođenje registara, popisa ili baza podataka i davanje mišljenja o postupcima unutarnjeg tržišta za nacrte nacionalnih mjera o regulaciji tržišta – pojasnio nam je T. Obuljen te naglasio – Nacionalna regulatorna tijela i Europska komisija moraju uzeti u obzir sva mišljenja, preporuke, smjernice, savjete ili najbolje regulatorne prakse koje je usvojio BEREC.

Što će se i koje vruće teme naći u programu i agendi Bereca, T. Obuljen ističe – Program rada dobrim je dijelom zadan obvezama koje BEREC ima sukladno zakonu. Na dokumentima rade stručne radne grupe koje svake godine prenesu dio svojih obveza iz prethodne godine. U ovoj fazi teško je govoriti o konkretnim "vrućim" temama, ali jedna od njih je svakako debata o potrebi da veliki pružatelji sadržaja pridonesu razvoju i izgradnji mreža. Zbog toga smo i mi uvrstili tu temu na naš ovogodišnji Dan tržišta.

S obzirom na to da je EU odlučan u tome da unaprijedi, ali i regulira stanje na tržištu, ipak zaostajemo za ostatkom svijeta, primjerice u primjeni AI tehnologije, te smo Tonka Obuljena upitali i kako vidjeti odnos EU u segmentu povezivosti kao preduvjeta primjene naprednih tehnologija?

– Digitalni svijet sve je više konvergentan i često je nemoguće odvojiti gdje završava jedna vrsta usluge i počinje druga, ali izvjesno je da je kvalitetna povezivost, odnosno postojanje dobre i rasprostranjene mreže, osnova za razvoj i pružanje svih digitalnih usluga. Iz te perspektive, osnovni cilj BEREC-a jest unapređenje izgradnje mreža vrlo velikih kapaciteta.

Europska komisija krenula je u ovom mandatu od činjenice kako EU zaostaje za najnaprednijim zemljama te pokrenula cijeli niz inicijativa za promjenama, stavivši "digitalno" i "zeleno" među svoje prioritete. Nikad do sada se u EU u ovom našem području nije istovremeno mijenjalo toliko toga. Čini mi se da je osnovna razlika između nas u Europi i drugih naprednih zemalja naša potreba da sve detaljno reguliramo unaprijed. Takav pristup traži puno truda i vremena te posljedično usporava razvoj tehnologije. Mislim kako ćemo se u budućnosti trebati više osloniti na regulaciju baziranu na načelima gdje će biti dozvoljeni određeni tipovi ponašanja na tržištu, a zabranjeni neki drugi. Kad već spominjete umjetnu inteligenciju, osnova za njezinu primjenu je korištenje što veće količine podataka te smo već trebali to omogućiti za EU poduzetnike koji se bave razvojem. Zato kad govorimo o suradnji nije riječ samo o suradnji s drugim tijelima EU. BEREC surađuje s regulatornim tijelima iz drugih sektora, s Komisijom, udrugama operatora i tijelima za zaštitu potrošača. Međutim, izuzetno je važno ostvariti otvoreni dijalog, a onda i suradnju, s poduzetnicima koji se ne bave izravno onim što bismo tradicionalno zvali "elektroničke komunikacije", ali pružaju svoje napredne usluge zahvaljujući postojanju mreža. BEREC redovito preispituje svoje djelovanje i sigurno ćemo se morati prilagoditi na sve promjene koje nam donose nove digitalne tehnologije, a sve što vrijedi za BEREC, na nacionalnoj razini vrijedi i za HAKOM. •

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
15:37 27.10.2022.

To ...neka sve bude u obitelji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije