Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadnji krug fiskalizacije

Svi ‘mali’ poduzetnici moraju izdavati račune i fiskalizirati se

fiskalizacija
Duško Jaramaz/Pixsell
30.05.2017.
u 16:10

Ako se još niste pripremili i opremili za izdavanje računa, imate još mjesec dana jer 1. srpnja svi moraju biti fiskalizirani

Novi Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji je stupio na snagu početkom 2017. ukinuo je status “malog obveznika fiskalizacije” te je propisao obvezu izdavanja računa pomoću naplatnih uređaja za sve, neovisno o tome plaćaju li porez paušalno ili ne. Taj status koristili su obrtnici, frizeri, kozmetički saloni, taksisti, pojedine samostalne djelatnosti. Svima njima ostalo je samo mjesec dana da se prilagode novim pravilima. Dakle, i postojeći obveznici fiskalizacije koji porez na dohodak od samostalne djelatnosti plaćaju paušalno, moraju se prilagoditi postupku fiskalizacije izdavanja računa tako da račune izdaju pomoću elektroničkih naplatnih uređaja. Zakon ih obvezuje da u Fini zatraže potpisni certifikat za fiskalizaciju te osiguraju internetsku vezu, blagajnu i program za dostavljanje podataka Poreznoj upravi.

 

Obveza prelaska na elektroničko izdavanje računa nastupa 1. srpnja. Mali obveznici fiskalizacije sada izdaju račune pomoću uvezane knjige računa ovjerene od Ministarstva financija ili Porezne uprave, no od 1. srpnja tom će se knjigom paušalist moći ko­ristiti iznimno, najviše dva dana, u slučaju kvara naplatnog uređaja ili ako nije moguće uspostaviti vezu s Poreznom upravom. Uvezana knjiga računa, koja se ovjerava u Poreznoj upravi, može se i dalje koristiti samo u slučaju kvara naplatnog uređaja odnosno kada se ne može uspostaviti internetska veza s Poreznom upravom.

Gotov novac

Kad je riječ o slobodnim profesijama i takvi obveznici morat će se prilagoditi postupku fiskalizacije izdavanja računa “na način da račune izdaju putem elektroničkih naplatnih uređaja ako naplaćuju svoje usluge u gotovom novcu”. Poljoprivredna gospodarstva koja prodaju vlastite proizvode na otvorenome i nadalje neće biti obveznici fiskalizacije, kao i poštanski promet, prodaja karata, naplata cestarina i slično. U Porečkom Infositu spremni su za sve one koji se još nisu fiskalizirali i uvjereni su da imaju jedno od najboljih rješenja. Iskustva u radu aplikacije već imaju podosta, i od onih velikih. No, što to nudi njihova aplikacija. Valja reći da se radi o aplikaciji bez ugovorne obveze koja omogućava normalan rad i izdavanje računa i u slučaju prekida internetske veze te se automatski naknadno fiskalizira neifiskalizirani račun. Usto aplikacija nudi mogućnost povezivanja s knjigovodstvenim i ostalim aplikacijama.

Fiskalna blagajna

“FiskalPhone je prva prava mobilna fiskalna blagajna za Android pametne telefone i tablete. Telefonirajte, SMS-ajte, a od sada i fiskalizirajte u sekundi gdje god bili, sve na istom uređaju. Ne trebaju vam dodatne internetske pretplate, stickovi, moduli, routeri ni kabeli. Idealno za paušaliste”, kažu u Infositu.

– Fiskalphone je Android mobilna blagajna za registriranje prodaje i fiskaliziranje računa. Namijenjena je svima koji su stalno u pokretu te prodaju na terenu.

Zahvaljujući mobilnosti Fiskalphone omogućuje brzo i jednostavno izdavanje računa u trenutku zaprimanja gotovine.

Fiskalphone korisnicima rješava bolan problem fiskalizacije izdanih računa, budući da ih je korisnik zakonom obvezan fiskalizirati.

Aplikacija je nužna za korisnikovo poslovanje, a može biti nadopuna ostalim aplikacijama koje koristi u poslovanju kao što su npr. skladišno poslovanje, knjigovodsteni programi. Mobilni rad, brzina, jednostavnost i povoljna cijena su prednosti koje nudi Fiskalphone. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije