Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apple predstavio nove pametne uređaje

Sva četiri modela nove serije iPhonea 15 dolaze sa standardnim USB-C utorom za punjenje

storyeditor/2023-09-14/Apple-iPhone-15-Pro-lineup-color-lineup-230912.jpg
Foto: Apple
1/5
17.09.2023.
u 15:14

Cijene u Hrvatskoj bit će oko 1050 eura za osnovni model od svega 128 GB, oko 1200 eura za iPhone 15 Plus, oko 1300 eura za iPhone 15 Pro i oko 1450 eura za iPhone 15 Pro Max

Sredina rujna rezervirana je već tradicionalno za predstavljanje novih pametnih telefona iz radionice Applea. Tako je proteklog utorka u Cupertinu u Kaliforniji Apple predstavio najnoviju seriju iPhonea 15 na događaju nazvanom "Wonderlust". Radi se o četiri nova modela smartfona, a to su – iPhone 15, 15 Plus te 15 Pro i 15 Pro Max.

A najveća vijest je što svi novi modeli dolaze s USB-C standardnim utorom za punjenje. Dakle, iPhone 15 imat će USB-C utor za punjenje umjesto dosadašnjeg Lightninga, čime će iPhone biti, kada se radi o punjenju, standardiziran sa svim ostalim modernim pametnim telefonima, računalima, tabletima, kamerama i slušalicama. Appleovo usvajanje ovog standarda dobra je vijest, čak i ako je tvrtka bila prisiljena na to jer važno je znati da je Europska unija uvela pravilo koje od proizvođača mobilnih i ostalih pametnih elektroničkih uređaja zahtijeva da do kraja 2024. imaju jedinstven USB-C utor za punjenje.

Apple se dugo opirao ovoj promjeni uz argument da će standardizacija biti na štetu inovacija i najboljih rješenja za punjenje. Sada pak usklađivanje objašnjava brigom za okoliš, jer uz manji broj kabela, što standardizacija donosi, bit će i manje elektroničkog otpada.

Budućim vlasnicima mobitela iz serije iPhone 15 sada će tako biti lakše pronaći kabel za punjenje telefona. Ipak, prerano je reći je li USB-C na iPhoneu dugoročni plan za Apple ili će se tvrtka potpuno odreći te vrste konekcije u korist bežičnog punjenja. Apple ima povijest uklanjanja popularnih mogućnosti priključaka, kao što je slučaj kada ga je uklonio za slušalice s iPhonea 7. Inače, ova promjena nema utjecaja na druge vlasnike iPhonea.

Sav će vaš pribor i dalje raditi potpuno isto. Dodatak USB-C čini iPhone 15 lakšim uređajem za punjenje, što je po mnogima i glavna ovogodišnja razlika od prethodnih serija. Ipak, nova linija, naravno, ima niz novih poboljšanja i osvježenja svojih značajki i performansi.

"Obični" iPhonei, točnije iPhone 15 i iPhone 15 plus, bit će dostupni u pet novih boja: ružičastoj, žutoj, zelenoj, plavoj i crnoj te u veličinama zaslona od 6,1 inča i 6,7 inča. Imaju Dynamic Island, ili inovativan način interakcije s važnim upozorenjima i aktivnosti uživo. Snažna glavna kamera od 48 MP omogućuje fotografije supervisoke razlučivosti i novu 2x telefoto opciju koja korisnicima daje ukupno tri razine optičkog zumiranja — kao da imate treću kameru, ističu iz Applea te dodaju da je super Retina XDR zaslon izvrstan za gledanje sadržaja sa streaming platformi i igranje videoigara.

Oba su modela pogonjena Appleovim 4-nanometarskim A16 Bionic SoC-om, istim onakvim kakav je prošle godine predstavljen kao novitet u iPhone 14 Pro.

Kada se radi o novim inačicama premium smartfona ili iPhone 15 Pro i 15 Pro Max, oni donose neka nova osvježenja u odnosu na prijašnje modele. Osim što sada i oni dolaze s USB-C priključkom, Pro modeli, tvrde iz Applea, imaju najtanje rubove oko zaslona do sada, a sve u kućištu od titana zbog kojeg bi trebali biti lakši od svojih prethodnika ili, kako kažu u Appleu – najlakši dosad. Oba modela imaju Action Button, gumb s bočne strane čije se funkcije mogu programirati.

iPhone 15 Pro ima 6,1-inčni Super Retina XDR OLED zaslon, dok 15 Pro Max ima 6,7-inčni te su oba modela pogonjena 3-nanometarskim A17 Bionic Pro SoC-om. Što se tiče kamera, glavni senzor od 48 MP veći je od onoga na prošlogodišnjem modelu te omogućuje različito zumiranje.

Naime, iPhone 15 Pro ima 12-megapikselni telefoto senzor s 3X optičkim zumom, dok iPhone 15 Pro Max ima novi 12-megapikselni 5X senzor od 120 milimetara s periskopskom lećom. I jedan i drugi model dijele ultraširoku kameru od 12 MP, koja sada ima mogućnosti i makrofotografiranja.

Kada se radi o izdržljivosti baterije, na predstavljanju nije posebno naglašeno poboljšanje, osim činjenice da bi trebala izdržati cijeli dan. Što, naravno, ovisi o tome kako se i koliko koristi.

U Appleu posebno naglašavaju da su premium modeli ili iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max dizajnirani imajući na umu brigu za okoliš. iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max sada koriste više recikliranog sadržaja, sa sto posto recikliranom aluminijskom podstrukturom i sto posto recikliranim kobaltom u bateriji — oba prva za Apple.

Oba modela zadovoljavaju Appleove visoke standarde energetske učinkovitosti i ne sadrže živu, PVC i berilij. Više od 99 posto ambalaže temelji se na vlaknima, čime se Apple približio svom cilju potpunog uklanjanja plastike iz svoje ambalaže do 2025. godine. Kako bi dodatno smanjio utjecaj na planet, Apple više neće koristiti kožu ni u jednom novom Appleovu proizvodu, uključujući dodatke za iPhone.

Cijene u Hrvatskoj bit će oko 1050 eura za osnovni model od svega 128 GB, oko 1200 eura za iPhone 15 Plus, oko 1300 eura za iPhone 15 Pro i oko 1450 eura za iPhone 15 Pro Max.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije