Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
centar u barceloni

Španjolska razvija superračunalo s procesorima za mobitele

superračunalo, ibm
Arhiva VL
16.11.2011.
u 18:48

Ovime se želi stati na kraj problemu napajanja superračunala - nastave li se razvijati uz pomoć današnje tehnologije, uskoro će trošiti jednaku količinu energije kao i poveći grad

Znanstvenici superračunalnog centra u Barceloni otkrili su rješenje za problem napajanja s kojim se suočavaju sva superračunala – napravit će računalo koje umjesto standardnih procesora koristi čipove namijenjene mobilnim telefonima i tabletima.

Kako prenosi Wired, Španjolci razvijaju superračunalo s NVIDIA-inim procesorima Tegra, koji koriste arhitekturu ARM, umjesto Intelovih procesora x86 koji se ugrađuju u većinu superračunala. Centar će računalo predstaviti ovog tjedna, na konferenciji SC11 u Seattleu.

Prednost ovakvog sustava jest u manjoj potrošnji energije. Naime, nastavi li se brzina superračunala povećavati korištenjem današnje tehnologije, do kraja desetljeća za rad će im biti potrebna ista količina snage koju troši poveći grad.

Istraživači u Nacionalnom laboratoriju Lawrence Berkeley razvijaju vlastito superračunalo s niskom potrošnjom energije, i to koristeći Tensilicin pribor za izgradnju namjenskih procesora. Osim španjolskog projekta također postoji i više drugih niskoenergetskih superračunala koje koriste NVIDIA-inu arhitekturu, a sama NVIDIA vodi jedan od četiri projekata u sklopu programa DARPA.

Za razliku od španjolskog projekta, koji koristi trenutačno dostupne, već proizvedene komponente, projekt DARPA, kojemu je cilj do 2018. godine razviti energetski ekonomična egzaskalna računala, iznova promišlja svaku sastavnicu računala kako bi se postigli bolji rezultati.

Komentara 1

Avatar mlohavi
mlohavi
14:51 21.11.2011.

x86 arhitektura proživljava svoje zadnje godine. Sa jedne strane (ekonomične) napada ARM, a sa druge napada MIC

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije