Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKUŠALI SMO Prijenosno računalo Sony VAIO UX1

Sony VAIO UX1 - laptop koji stane u džep

link_sony_tx.jpg
import
05.05.2007.
u 19:01
Sony VAIO UX1
TipSony VAIO UX1
Vrstaprijenosni PC
ProizvođačSony, www.sony.com
UstupioSvijet medija, www.svijet-medija.hr
Cijena28.998 kuna (s PDV-om)
DobroFunkcionalan, minijaturan PC
LošeNaporan za oči i ruke
DojamZgodan gadget upitne iskoristivosti

Napisati da je UX1 najmanji prijenosni PC na svijetu značilo bi podcijeniti ga. UX1 ne samo da je najmanji nego je i gotovo dvostruko manji i lakši od sljedećeg konkurenta. Za njega nije primjeren naziv laptop, jer se ne drži na krilu već u rukama, a još manje notebook, jer više nalikuje omanjem notesu nego bilježnici formata A4. Pa ipak, ovo je pravi PC koji pokreće Windowse Vista Business s grafičkim sučeljem Aero.

Takva minijaturizacija rezultat je čitavog niza domišljatih rješenja Sonyjevih inženjera, pred kojima skidamo kapu, ali ključna inovacija  bez koje ovakvo računalo ne bi bilo moguće  ipak je Samsungova. To je SSD od 32 GB koji se umjesto tehnologijom tvrdog diska koristi memorijom flash. Samo zahvaljujući njemu, ULV procesor Core Solo takta 1,33 GHz nije prespor za Vistu s Aerom, baterija traje dugo, a čitavo je računalo neosjetljivo na udarce, padove i trešnju.

Kako se ovo čudo tehnike ponaša u praksi? Naprosto čudovišno.
Gledajući sliku razlučivosti 1.024x600 piksela na zaslonu dijagonale 4,5" osjećate se kao na pregledu kod optičara: najveća slova na ekranu još i možete nekako pročitati, ali ona mala nikako.

Očito svjestan toga koliko takav ekran napreže oči, Sony je ugradio dvije tipke koje zumiraju sadržaj ekrana, tako da možete pročitati što piše na njemu bez bakinih naočala. Slično tome, malena tipkovnica manje je ugodna za uporabu nego tipkovnice QWERTY većine mobitela; stoga je Sony olakšao patnje vlasnika UX1 priloživši Tablet PC alate i olovku za pisanje po ekranu. 

Medicinskim rječnikom: operacija je uspjela  pacijent nije preživio. Doktori su dokazali da mogu uspješno presaditi unutrašnjost PC-a u tijelo dlanovnika, ali su zaboravili da njegovi vanjski organi  zaslon, tipkovnica i miš  neće ostati jednako funkcionalni kad ih ovoliko umanje. Svi bismo mi željeli imati PC koji stane u oveći džep, no samo oni kojima je takav PC očajnički potreban priuštit će si UX1  ako ih ne odbije njegova astronomska cijena.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije