Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gospodari interneta

Sedmorica računalnih moćnika u svojim rukama drže sve šifre na webu

hakeri
Foto: Thinkstock
04.12.2014.
u 10:09

Svaka tri mjeseca održava se sastanak računalnih moćnika u čijim rukama leže sve šifre na webu

U vrijeme kada je bez interneta normalan život nezamisliv, kada o njemu ovise komunikacija, bankarstvo, školstvo, proizvodnja i gotovo svaka zamisliva ljudska djelatnost, gotovo je nepoznata činjenica da “ključ interneta” u svojim rukama drži sedam ljudi iz sedam zemalja diljem svijeta. I to doslovno. Naime, cijeli sustav rada interneta temelji se na DNS-ovima, odnosno brojčanim adresama koje se vežu za svaku pojedinu internetsku stranicu. Kada vi svakoga jutra u svoj internet pretraživač upišete adresu www.vecernji.hr, ili bilo koju drugu adresu, računalo to odmah prebacuje, a da ne vidite, u brojčanu adresu preko koje se dalje odvija komunikacija.

Sigurnosne kartice

Dodjela DNS-ova i njihova struktura izuzetno je komplicirana i izvodi se posebnim sustavom pod kontrolom ICANN-a, neprofitne organizacije za dodjelu imena i brojeva sa sjedištem u SAD-u. Srce sustava čini takozvani “master key”, algoritam koji se obnavlja svaka tri mjeseca, a čije sigurnosne kartice kontrolira sedam stručnjaka za računalnu sigurnost iz sedam zemalja svijeta. Kartice su pohranjene u sedam sefova u SAD-u, a ključeve sefova ima upravo ovih sedam “velikih ključara interneta”.

– Sedam računalnih stručnjaka bira se posebnim procedurama, a dolaze iz različitih zemalja kako nijedna zemlja ili korporacija ne bi imala mogućnost samostalnog utjecaja na rad mreže. Uz ovih sedam osoba postoji još sedam “pričuvnih” eksperata koji mogu zauzeti njihova mjesta ako im se što dogodi – kažu u ICANN-u koji tromjesečna obnavljanja “master keya” organizira uz goleme sigurnosne mjere. U prostoriju gdje se odvija cijeli proces sa sigurnosnim karticama ulazi se tek prolaskom kroz niz barijera, i to unošenjem posebnih kodova, biometrijskim očitavanjem dlana, identifikacijom na temelju snimke rožnice...

Na udaru vlada

Sigurnost je toliko velika da ni čistačice ili pripadnici osiguranja ne mogu ući u prostoriju pa spremanje i usisavanje sobe prije sastanka obavlja jedan od “internetskih ključara”. Svaki trenutak sastanka i cjelokupna procedura snima se nizom kamera, a svaki pojedini dokument ključari pojedinačno potpisuju nakon pomnog čitanja. Ipak, ICANN je i uz ovako veliko i razrađeno osiguranje na svojevrsnom udaru cijelog niza vlada koje bi mu htjele oduzeti dio ovlasti i prebaciti je, ako ne u svoje ruke, a ono barem pod okrilje UN-a. Jer internet je danas puno važniji nego u trenutku svog nastanka kada ga je ICANN preuzeo u svoje ruke. Upravo to što se ICANN sam postavio za čuvara algoritma temelj je zahtjeva za preuzimanje ovlasti.

– Često je pitanje tko nas je ovlastio za generiranje DNS kodova. Odgovor je: korisnici interneta. Generiramo kodove od nastanka mreže i nemamo namjeru predati ovlasti – kažu u ICANN-u. To djeluje pomalo umirujuće jer bolje je kada internet kontroliraju stručnjaci nego vlada, bila ona u Washingtonu, Moskvi, Pekingu ili Londonu, nebitno.

Komentara 5

LO
logansrun
11:59 04.12.2014.

Članak je pun neistina i dezinformacija. Naime cijeli Internet kontroliraju "The Elders of the Internet " i ne zna se točno koliko ih ima.

Avatar crobatia
crobatia
11:59 04.12.2014.

Ma nije sve baš tako crno! Amerikanci su navodno odlučili odustati od totalne kontrole interneta, jer bi to značilo ograničavanje slobode govora i poništavanje 200-godišnju demokraciju SAD-a. Dakle, preostaju još Putinova Rusija i Kina ...

BF
brkonja fra brkati
11:18 04.12.2014.

Odličan članak jer otvara univerzalno temu od ogromnog značaja za internetsku zajednicu i cijeli svijet.No zaključci su pomalo naivni.NSA potpuno kontrolira web,a iza nje,stoje vrhovni upravitelji, cionistički moćnici iz sfere visokog biznisa poput obitelji Rothschilda,Rockfellera itd.Oni su ti kojima se polažu računi jer kontrola nad internet prostorom je zapravo kontrola nad svijetom,a zna se tko ima NWO agendu i kontrolu nad svim resursima i servisima na zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije