Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE

Samsung: Oprez, vaš TV vas sluša!

Samsung
Foto: ilustracija
10.02.2015.
u 07:00

Televizijski uređaji "slušaju" osobe koje razgovaraju ispred njih i informacije koje čuju prenose Samsungu ili nekoj trećoj osobi

Big Brother je ušao u naše domove i to doslovno. Naime iz Samsunga su upozorili korisnike njihovih televizora, konkretno one koji posjeduju Samsung Smart modele s funkcijom glasovnih zapovijedi. Takvi televizijski uređaji “slušaju” razgovor koji vodite ispred njih i informacije koje čuju mogu prenijeti Samsungu ili nekoj trećoj strani.

Na ovu mogućnost upozorio je Samsungov stručnjak za sigurnost i privatnost, a iz kompanije su objasnili da televizori “slušaju” sve osobe koje se nalaze u prostoriji i uz pomoć svojih tehničkih postavki pokušavaju razumjeti i prepoznati zapovijedi koje su mu upućene. U priopćenju se također navodi kako će sve što osobe izgovore ispred televizora biti snimljeno i poslano “trećoj strani”.

Pravni stručnjaci koji su analizirali ovu objavu iz Samsunga naglasili su kako bi bilo dobro da se zna koja je to “treća strana” kojoj se podaci šalju, iako se pretpostavlja kako je riječ o kompaniji koja za Samsung izrađuje program koji govor pretvara u tekst. Postavlja se i pitanje jesu li te informacije sigurno pohranjene i je li zaštićena privatnost korisnika. Neki pravnici odlaze toliko daleko da ovakve televizore koji skupljaju informacije uspoređuju s Orwellovim opisom televizijskih prijamnika koji prisluškuju svoje vlasnike. Na ovakve konstatacije odmah su odgovorili iz Samsunga i opisali kako zapravo radi cijeli sustav.

– Ako se korisnik koristi funkcijom prepoznavanja glasa, ti glasovni podaci šalju se trećoj strani, odnosno serveru koji treba prepoznati izrečenu zapovijedi. Ti se audiozapisi ne zadržavaju i ne prodaju – poručili su.

>> Europa u ratu protiv američkih tehno divova

>> Zašto su Facebook i Google opsjednuti lokacijama

Komentara 6

Avatar El Indio
El Indio
08:09 10.02.2015.

Ja imam Samsung TV, moze me slusat slobodno ako ima prevoditelja na HR, inace kad nas je vise i onako pricamo o krizi i nesposobnoj vladi a udba moze slobodno na vrata

SA
Sauron
09:34 10.02.2015.

Ako bi vas netko htio prisluškivati kako bi znali da vas ne prisluškuje? Ovo je moje pitanje za sve stručnjake koji se ovdje razmeću komentarima kako je ovo ili ono loše. To kaže da vas vaš mobitel ne snima dok ''ugašen'' stoji pokraj vas na stolu ili vaš laptop koji također ima mikrofon. Recimo da jako puno ljudi ima flat rate internet. MOje pitanje za njih je kad ste zadnji put provjerili koliko ste podataka uploadali tijekom mjeseca ili još bolje gdje ste ih uploadali ako znate to pogledati. Ono što sam htio reći je ne hvatajte se za senzacionalističke tekstove jer da ste bitni ili ako vas netko bude htio prisluškivati napraviti će to da nećete ni znati.

EN
enigma898
10:45 10.02.2015.

Već odavno praktički svi imaju telefonski priključak... i imate big brother 24/7.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije