Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRODAJA RASTE

Rješenje za nestašicu radnika? Deseci tisuća konobara-robota već rade u restoranima diljem svijeta

Robots in the catering industry
Foto: Jan Woitas/DPA
1/3
08.04.2023.
u 20:34

Neki misle da će proći još puno vremena prije nego što zamijene ljude

U Sjedinjenim Državama, Kini i drugim zemljama sve se više govori o tomu da bi roboti-konobari mogli biti rješenje za nestašicu radne snage u restoranima i kafićima. Jedna tvrtka iz Kalifornije već ih je prodala 10 tisuća, a druga u Kini više od 50 tisuća. Mogu li roboti zamijeniti konobare? Mnogi misle da su roboti rješenje za nedostatak radne snage u restoranskoj industriji. Njihova prodaja posljednjih godina brzo raste, a deseci tisuća takvih robota već rade u restoranima diljem svijeta.

- Nema sumnje da svijet ide prema tome - rekao je Dennis Reynolds, dekan elitnog Ugostiteljskog fakulteta Hilton Sveučilišta u Houstonu. Fakultetski restoran počeo je koristiti robote u prosincu, a Reynolds kaže da je olakšano radno opterećenje ljudskog osoblja i da je usluga učinkovitija, prenosi AP. Međutim, drugi kažu da su roboti-konobari obična smicalica i da će proći još puno vremena prije nego što zamijene ljude. Oni ne mogu primati narudžbe, a mnogi restorani imaju stube, vanjske terase i druge fizičke prepreke kojima se ne mogu prilagoditi.

- Restorani su prilično kaotična mjesta, pa je vrlo teško uvesti automatizaciju koja bi bila doista produktivna - rekao je Craig Le Clair, potpredsjednik konzultantske tvrtke Forrester, koji proučava automatizaciju. Ipak, broj robota raste. Tvrtka Bear Robotics sa sjedištem u Redwood Cityju u Kaliforniji očekuje da će 10 tisuća svojih robota Servi 2021. do kraja ove godine distribuirati u 44 američke savezne države i u inozemstvo. Kineski Shenzen već je postavio 56.000 robota diljem svijeta.

- Svaki lanac restorana gleda prema što većoj automatizaciji. Ljudi će u idućih godinu ili dvije svuda viđati robote - rekao je Phil Zheng iz Richtech Roboticsa, tvrtke za proizvodnju robota-konobara sa sjedištem u Austinu. Roboti su u Aziji već dosta rašireni. Primjerice, lanac restorana Pizza Hut ima robote-konobare u 1000 restorana u Kini. SAD je nešto sporiji u prihvaćanju robota, ali neki lanci ih sada testiraju. 

>> VIDEO Nevjerojatan robotski sustav hrvatske tvrtke: Namijenjen je za borbu protiv terorizma i za krizne situacije

Komentara 2

PO
poluvodič
07:41 09.04.2023.

Zamijenite sve one frustrirane babetine na šalterima u birokraciji. Bio sam u Švedskoj prvi put u dućanu koji radi bez zaposlenika. Uđeš, uzmeš što ti treba, platiš, izađeš. Čudan osjećaj do bola ali je super praktično. Možete takav dućan zamisliti na Balkanu???

US
ustrajan
21:22 08.04.2023.

Masina koja mi do stola u resturanu doveze narucenu hranu NIKADA nece moci nadomjestiti konobara koji na moj upit komentira jelo, servira ga na stol, otvori bocu vina i nalije u casu za prvo kusanje i odobravanje. Masina nikada nece moci pospremiti nekonzumiranu hranu u "doggy bag", ponuditi i naribati sir ili kiselo vrhnje. Masine koje razvoze hranu ce vjerojatno biti prihvacene u kasarnama ili menzama za beskucnike ali nikada u osrednje obiteljske restorane a gdje su prvoklasni restorani nece smjeti biti transportirane u drvenim kistrama niti tim djelom grada!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije