Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGAĐAJI Intel Development Forum

Prijenosna računala još mobilnija

mobilni-txt.jpg
import
28.04.2007.
u 19:01

Svi znamo da je Kina postala najveće informatičko tržište na svijetu, no zapanjuje podatak da Intel  uvjerljivo najveći svjetski proizvođač procesora i svih ostalih čipova  ondje prodaje više od polovice svih svojih proizvoda. Intel se stoga ubrzano "seli" u Kinu: nakon najave golemih ulaganja u prvu kinesku tvornicu, prošlog je tjedna preselio svoj središnji godišnji događaj, Intel Development Forum (IDF) iz Kalifornije u Peking. 

Većina noviteta iz Pekinga odnosi se na prijenosna računala, koja se (osim u Kini) prodaju bolje od stolnih. Najzanimljivija novost su procesori za ultraprijenosna računala (UMPC)  kako se naziva nova klasa PC-a koja se po veličini nalazi negdje na pola puta između laptopa i dlanovnika. Procesor A100 prvi je put prikazan u Pekingu, no već se nalazi na tržištu u Samsungovu modelu Q1. A100 će pogoniti i HTC-ov Shift, intrigantni ultraprijenosnik s ugrađenim HSDPA mobitelom i 7" zaslonom ispod kojeg se skriva tipkovnica QWERTY, kao i još nekoliko uređaja Windows Vista koji ugrubo odgovaraju Microsoftovoj platformi UMPC.

No A100 tek je prerađena verzija starog Pentiuma M, a njegov nasljednik, koji će izaći za otprilike godinu dana, bit će potpuno novi procesor, dizajniran isključivo za računala UMPC, i to ona koja će pokretati  Linux. "Klasičnim" prijenosnim računalima namijenjena je nova generacija Centrina, radno nazvana Santa Rosa, koja će se na tržištu naći već sljedeći mjesec.

Dopredsjednik Intela Mooly Eden opisao ju je kao "Core 2 Duo na steroidima": za razliku od današnjih višejezgrenih procesora, bit će kadra povisiti radni takt jedne od jezgara iznad nominalnog, kako bi ubrzala izvođenje softvera pisanog za jedan procesor (a takva je ogromna većina današnjeg softvera).

Početkom 2008. Centrino platforma bit će osvježena procesorima nastalim na osnovi stolnih procesora nove generacije (Penryn) koji će ponuditi još veće brzine. Penryn je u Pekingu prvi put demonstriran uživo, a nudi otprilike 40 posto bolje performanse od najbržeg današnjeg Core 2 Extremea.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije