Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi OS

Predstavljena "osmica", Windowsi kakve niste očekivali

windows (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
14.09.2011.
u 15:44

Vlasnici klasičnih osobnih računala ne trebaju se brinuti jer će novi Windowsi bez problema funkcionirati i pružati doživljaj kakav imaju korisnici tableta, samo što će se umjesto prstiju koristiti mišem.

Budućnost je pred vratima jer stižu Windowsi kakve još niste vidjeli. Oni nose oznaku 8 i nisu nimalo slični svojim prethodnicima. Microsoft ih je pred nekoliko tisuća programera službeno predstavio na svojoj godišnjoj konferenciji u Kaliforniji i najavio da će Windowsi 8 “promijeniti svijet računalstva”. U borbu za očuvanje svjetskog udjela od oko 80 posto i onog hrvatskog, koji je veći od 90 posto, Microsoft kreće potpuno novim vizualnim sučeljem “osmice” optimiziranim za ekrane osjetljive na dodir na mobilnim telefonima i tablet-računalima.

Vlasnici klasičnih osobnih računala ne trebaju se brinuti jer će novi Windowsi bez problema funkcionirati i na njima pružajući doživljaj kakav imaju korisnici tableta, samo što će se, umjesto prstiju, koristiti klikovi mišem.

– Zamislili smo nove Windowse. Od čipova do korisničkog iskustva. “Osmicu” smo prvenstveno prilagodili korištenju “na dodir”, ali jednako će dobro raditi i s mišem i tipkovnicom – rekao je Steven Sinofsky, predsjednik Microsoftova odjela za Windowse, pri predstavljanju novog operativnog sustava.

Bez obzira na velike promjene, Microsoft svoje stare korisnike ne želi ostaviti na cjedilu. One kojima se novi izgled Windowsa ne sviđa, sigurno će razveseliti vijest da će svima biti dostupna dva korisnička sučelja; tradicionalni desktop koji podsjeća na prijašnje verzije Windowsa i koji će se pokretati putem aplikacije te novo sučelje poznatije pod imenom Metro. To sučelje ima veće ikone prilagođene ekranima osjetljivima na dodir, slične onima u mobilnoj verziji Windowsa, a planirano je i pokretanje trgovine aplikacijama Windows Store po uzoru na AppStore i Android Market.

Jedna od najvećih inovacija jest kompatibilnost Windowsa s procesorima ARM koji troše vrlo malo energije i nalaze se u većini današnjih pametnih telefona i tableta. Dosad su se računala koje pogone Windowsi uglavnom koristila Intelovim procesorima. Uz nove procesore i dizajn, stižu i bolje performanse. Prvi testovi pokazali su da Windowsi 8 koriste manje radne memorije, vrijeme podizanja skraćeno je na manje od osam sekundi, a sve aplikacije pokreću se gotovo trenutačno. Operativni sustav podržava i puno brži USB 3.0.

– Sve što je bilo dobro na Windowsima 7 iskoristili smo i poboljšali kako bismo stvorili još boljeg nasljednika – rekao je Sinofsky.

Microsoft još nije odredio datum dolaska novih Windowsa na tržište, ali pretpostavlja se da će prodaja novog operativnog sustava početi u prvoj polovici 2012.

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar Sor@n
Sor@n
21:19 14.09.2011.

Prilagodili sedmicu korištenju “na dodir” i ispala osmica, ahaha ma bravo, veliki napredak koji će uvelike masno koštati kao svi njihovi proizvodi do sada. Windowsi su bezobrazno preskupi.

ST
Startrack
21:42 14.09.2011.

Ja sam platio 100$ za windows xp prije 7 godina i koristim ga i danas. Beplatno skinuo novi explorer i windows mail. Cjeli operating sistem za 100 dolara i Microsoft ga regularno updatira. Sta je pobobu na svjetu jeftinije negoego Windows. Jedan jedini prozor za kucu kosta 400$.

Avatar targus
targus
20:47 14.09.2011.

takvi windowsi su odavno na HTC HD7, ....i zgledaju super

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije