Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazi iz Facebooka

Bogati Trumpov pristalica odlučio napustiti preliberalnu Silicijsku dolinu

Peter Thiel
Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL
19.02.2018.
u 17:15

Peter Thiel bio je jedan od prvih investitora u Facebook. U kompaniju je uložio 500.000 dolara još 2004., kada je vrijedila tek pet milijuna dolara

Osebujni američki milijarder Peter Thiel zamijenit će San Francisco Los Angelesom. Naime, ovaj investor koji se upravo obogatio na biznisima koji su nicali u Silicijskoj dolini sada je namjerava ostaviti. Thiel se obogatio na PayPalu, u ranoj fazi uložio je u Facebook koji ga je potom učinio još bogatijim, a sada će ga se možda sasvim odreći i napustiti upravni odbor kompanije, pišu svjetski mediji. Tako sada kaže da će dom u Hollywoodu postati njegovo prvo prebivalište, a sjedišta organizacija Thiel Capitala i Thiel Foundationa također će preseliti u Los Angeles, dok će u svjetskom tehno-središtu ostaviti venture capital fond Founders Fund.

Thiel se zapravo nikada nije ni osjećao kao pravi pripadnik Silicijske doline, tvrde oni koji ga poznaju, a sada to i dokazuje, jer “stanovnicima” Silicijske doline spočitava da su previše politički jedinstveni. Inače, Thiel je ostao dosljedan svojem libertarijanskom opredjeljenju koje je njegovao još od fakulteta te ustvari nije ni bilo čudno da je bio jedan od glasnih pristalica predsjednika Donalda Trumpa. Premda mu upravo donaciju sadašnjem američkom predsjedniku mnogi uzimaju za zlo.

Peter Thiel
1/34

Pokreće medijsku kuću

Kako sada prenose njegovi prijatelji, Thiel smatra da je Silicijska dolina toliko neprijateljski raspoložena prema konzervativcima, do točke potpunog poniženja.

No, što će milijarder poduzeti u Los Angelesu. Prema glasinama koje su se zavrtjele, navodno namjerava pokrenuti konzervativnu medijsku kuću.

Thiel je još na Stanfordu, gdje je studirao filozofiju, pokrenuo konzervativno-libertarijanski magazin. Uglavnom je bio poznat po provokativnim izjavama, poput one da pravo glasa ženama potkopava kapitalističku demokraciju. Kontroverzna mišljenja provodio je i u djela te je zaključio da onaj tko ima talenta za biznis ne mora imati visoko obrazovanje te je osnovao Thiel Foundation i stipendirao mlade ljude, potičući ih da preskoče i napuste fakultete te slijede svoje snove i ideje. Za 100.000 dolara mladi studenti mogu odustati od fakulteta i pokrenuti vlastiti posao. Glavna ideja programa je bila učenje kroz posao uz pomoć mentora. Projekt je započeo u New Yorku te i proširio. Kada je riječ o njegovim milijardama, Silicijska dolina pružila mu je mnogo. Bio je suosnivač PayPala koji je 2002. godine prodan eBayu za 1,5 milijardi dolara.

Jednopartijska država

U Facebook je uložio 500.000 dolara još 2004. kada je vrijedila tek pet milijuna dolara. Uložio je novac i u SpaceX Elona Muska. Pomogao je lansiranje tvrtke Palantir Technologies čije softverske proizvode kupuju vojne i obavještajne agencije kao i privatne kompanije. Njegova vrijednost, procjenjuje Forbes, iznosi 2,5 milijardi dolara. Ne bi li pokazao svoju pripadnost konzervativnim idejama i podupro kampanju Donalda Trumpa izdvojio je 1,25 milijuna dolara. I tu je zaradio pregršt negativnih bodova Silicijske doline, prije svega zbog Trumpove politike prema imigrantima koji čine veliki dio upravo u Silicijskoj dolini. Thielu nije padalo na pamet da se ispriča, dapače, ustvrdio je da je Silicijska dolina jednopartijska država. A pokušaji da mu objasne da Silicijska dolina nije nužno protiv republikanaca, ali jest jednoglasno protiv Trumpa, nije urodilo plodom. Thiel je tako ostao poznat kao jedini Trumpov glasač u Silicijskoj dolini.

Ipak, nije sve u politici, tvrde mnogi, ima nešto i u biznisu. Preseljenje u L. A. jest dio Thielova instinkta da će se upravo tamo sada razviti još uspješnija tehno scena. Valja spomenuti da je Elon Musk već promijenio percepciju kada se nastanio u L.A.-u te da sve skupa nije slučajno. U svakom slučaju, Thiel potiče glasine svojim potezima, te ne čudi da se govori kako napušta Facebook jer je tvrtka u silaznoj putanji, a drugi pak tek odmahuju rukom i kažu, u Hollywoodu su zabave sigurno bolje.

Ključne riječi

Komentara 1

PP
pp
20:36 19.02.2018.

Koji ste vi bezveznjakovići...Peter Thiel je u pravu. U Silicijskoj dolini vlada jednopartijsko jednoumlje. I da ljevica je strašno netolerantna. Puno više od konzervativaca. A vi prenosite lažnu propagandu te iste ljevice koja dominira medijima. Ali ljudi nisu toliko blesavi, i sve se vidi. Pa ta propaganda postaje kontraproduktivna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije