Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najomiljeniji gadget

Ovo je 12 mobitela koji su mijenjali svijet

'mob2_nnn_unu_040413'
Foto: ''
1/12
05.04.2013.
u 08:20

Razvojni put - 
Prvo su bili veliki pa smo ih smanjivali, a sad ih opet povećavamo

Vjerovali ili ne, mobitel je napunio 40 godina! Upravo je toliko vremena prošlo otkad je "otac mobitela" Martin Cooper obavio prvi razgovor. Taj Motorolin inženjer 3. travnja 1973. nazvao je svog kolegu u konkurentskoj kompaniji i rekao mu kako razgovara preko pravog bežičnog uređaja. Bio je to povijesni trenutak koji je označio rađanje danas omiljenog uređaja i "stanovnika" gotovo svakog džepa ili torbe. Dok je razvijao prototip mobilnog telefona, Cooper je bio svjestan da mu visoka cijena neće donijeti trenutačnu popularnost, ali vjerovao je da će mu se dimenzije znatno smanjiti:

– Predviđali smo da će jednog dana mobiteli biti toliko mali da ćete ih moći objesiti na uho – rekao je danas 85-godišnji Cooper u jednom od svojih posljednjih intervjua. Prve ideje o mobilnim telefonima pojavile su se već 1960-ih kada je američka kompanija AT&T proizvela telefon za automobile. No, Cooper je uvijek želio stvoriti uređaj koji telefonski broj ne bi vezivao uz kuću, ured ili automobil nego uz osobu.

Prvi komercijalni mobitel bio je Motorolin DynaTAC 8000X. Na tržištu se pojavio 1983. godine, a stajao je vrtoglavih 4000 dolara. Cijene su s vremenom padale, uređaji se smanjivali, a prošlo je još puno vremena dok se nisu pojavili i kod nas. Iako je prvi signal HT-ove mobilne mreže u Hrvatsku stigao početkom 1990-ih, do popularizacije mobitela došlo je tek nakon što je Vipnet 1999. uveo svoju prepaid uslugu. Unatoč visokim cijenama poziva, mobilni telefoni i usluge koje su omogućavali vrlo su brzo osvojili i naše ljude. Za Vipnetovim primjerom krenuo je i HT uvevši Simpu, a jedan od značajnijih trenutaka bio je i dolazak trećeg operatera Tele2 2005. čija je cjenovna politika potaknula smanjenje cijena usluga i žešću tržišnu utakmicu.

U našoj fotogaleriji možete vidjeti 12 mobitela koji su promijenili svijet.

Prije točno 40 godina obavljen prvi poziv mobilnim telefonom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije