Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odzvonilo cyber napadima?

Otkrili model kojim će prepoznati kada hakeri planiraju napade

haker
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
15.01.2014.
u 07:43

Matematički model može pomoći u procjeni zašto bi ili nebi određenog dana moglo doći do napada hakera, zatim analizira do kojih bi sve sigurnosnih propusta moglo doći te uspoređuje podatke prijašnjih napada kako bi se otkrilo moguće vrijeme novog napada.

Znanstvenici sa sveučilišta u Michigana kreirali su matematički model koji bi trebao pomoći u shvaćanju kako hakeri planiraju i izvršavaju svoje napade, piše Daily Mail.

Spomenuti model može pomoći u procjeni zašto bi ili nebi određenog dana moglo doći do napada hakera, zatim analizira do kojih bi sve sigurnosnih propusta moglo doći te uspoređuje podatke prijašnjih napada kako bi se otkrilo moguće vrijeme novog napada.

Njegovi programeri tvrde da su nedavni napadi, uključujući i onaj na iranski nuklearni program, bili tempirani sa apsolutnom preciznošću kako bi se povećao njihov učinak, a da matematički model čini isto.

Kreirali su ga Robert Axelrod, politolog i bivši zaposlenik UN-a i američkog ministarstva obrane te student Rumen Iliev.

Najviše su se posvetili tzv. 'nultom danu' tj. skrivenom sigurnosnom propustu računalnog programa ili sustava koji bi hakeri mogli iskoristiti. Model znanstvenika procjenjuje moguće propuste i prosuđuje koji su rizici za sustav koristeći neki od napada koji bi učinili i hakeri.

>>Je li crv Stuxnet početak nove utrke u cybernaoružanju?

>>Cyber napad na nuklearku u Iranu mogao je biti novi Černobilj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije