Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova uzdanica

Objavljena prva beta verzija Internet Explorera 9

internet explorer
Reuters/Pixsell
16.09.2010.
u 15:52

Microsoft se nada da će mu "devetka" vratiti barem dio izgubljenog tržišta. Novi je preglednik besplatan, a po uzoru na Chrome, na svom sučelju imat će mnogo manje ikona i opcija koje su dosad zauzimale vrh ekrana.

Microsoft je objavio beta verziju Internet Explorera 9. Riječ je o posljednjoj inačici i dalje najraširenijeg web-preglednika na svijetu posebno optimiziranoj za korisnike bržih računala kako bi se omogućilo što brže otvaranje internetskih stranica.

Iako je Microsoftov Internet Explorer i dalje vodeći u svijetu, posljednjih godina udio mu ubrzano pada. Ovaj je preglednik 2003. držao 97 posto tržišta, a ove godine ta brojka iznosi oko 60 posto.

Najviše ga ugrožava Mozillin Firefox koji na svjetskoj razini drži četvrtinu tržišta i u nekim je europskim zemljama vodeći preglednik. Iako je krenuo tek 2008., sve je ozbiljniji igrač i Googleov Chrome čiji je udio već premašio 7 posto, a raste i dalje.

Microsoft se nada da će mu "devetka" vratiti barem dio izgubljenog tržišta. Novi je preglednik besplatan, a po uzoru na Chrome, na svom sučelju imat će mnogo manje ikona i opcija koje su dosad zauzimale vrh ekrana. IE9 sadrži podršku za HTML5, novi standard koji predstavlja alternativu Adobeovu Flashu.

Tu su i neki novi dodaci koji omogućavaju pregledniku da se ponaša poput aplikacije za mobilne telefone čija popularnost nezaustavljivo raste.

Internet Explorer 9 ne radi na Windowsima XP, a ako ga želite, morat ćete svoj sustav nadograditi na Vistu ili Windows 7.

Ključne riječi

Komentara 8

ZM
Zmuss
22:22 16.09.2010.

Opera mi je najdraži browser zbog svojih odličnih mogućnosti, a koristim FF i Chromium, bilo kaj, ali IE zaobilazim u širokom luku...

DI
dr-ivek
18:16 16.09.2010.

Namjerno sj**ebavaju ljude koji rade web stranice i za svaku sranicu moraš napisati kod za sve ostale browsere i još jedan samo u slučaju da korisnik koristi Internet Exploder. Ništa nevalja u tom browseru i ništa ne radi kako spada, spor je i pun bugova. I to sve i jedan IE koji je izašao do sada. Čudim se ljudima koji ga još uvjek koriste...Firefox je moj favorit ali sam čuo da ni Chrome nije loš.

KA
Karmelićanka
19:02 22.09.2010.

Jedini browser koji nema anonimni način rada, za porno stranice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije