Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi izvori prihoda

NY Times: Facebook radi na vlastitom smartphoneu

Facebook
AFP/PIXSELL
28.05.2012.
u 11:25

Zuckerbergova tvrtka angažirala je nekoliko stručnjaka koji su radili na Appleovim proizvodima

Facebook namjerava predstaviti vlastiti smartphone do kraja godine, piše New York Times, pozivajući se na izjave zaposlenika koji tvrde da je tvrtka već zaposlila nekoliko bivših Appleovih stručnjaka koji su radili na iPhoneu te jednog koji je radio na iPadu. Facebook bi tako mogao postati drugi softverski gigant koji je uplovio u hardverske vode nakon Googlea, koji je prošli tjedan dovršio kupnju Motorole.

Ovo bi trebao biti treći Facebookov pokušaj gradnje vlastita naprednog telefona. O prvome se pisalo još 2010. godine, no taj je projekt zaustavljen kada su u tvrtki shvatili opseg teškoća. Prošle godine pisalo se da se Facebook udružio s HTC-om na proizvodnji smartphonea kodnog imena Buffy. Taj je projekt još uvijek u igri, no sada je radna skupina proširena, a razmatra se i razvitak novih mobitela.

Jedan inženjer koji je radio na iPhoneu otkrio je da je osobno razgovarao s glavnim izvršnim direktorom tvrtke Markom Zuckerbergom, koji ga je ispitivao o potankostima proizvodnje naprednih telefona. U Facebooku nisu ni potvrdili ni negirali glasine, samo su ponovili kako surađuju s ljudima i tvrtkama iz svih oblasti mobilne industrije – operaterima, proizvođačima uređaja i aplikacijama...

U svakom slučaju, Facebooku je i te kako potreban novi izvor prihoda. Prije nešto više od tjedan dana tvrtka je prvi put javnosti ponudila svoje dionice. No, cijena dionica nakon inicijalne javne ponude naglo je pala, a Facebook se i našao na udaru kritika zbog tajenja prognoza o padu rasta prihoda zbog sve većeg broja korisnika koji aplikaciji pristupaju mobilnim putem, čime se smanjuje prihod od reklama.

– Mark je zabrinut da će, ne stvori li mobitel u skoroj budućnosti, Facebook postati tek aplikacija na drugim mobilnim platformama – rekao je jedan od zaposlenika tvrtke.

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
15:00 30.05.2012.

pojavila se i prica da Facebook planira u slijedecih 18 mjeseci postici dogovor (pa cak mozda i kupiti) Nokiu... no pitanje je da li ce Microsoft dozvoliti takvo neste zbog milijardi lozenih u Nokiu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije