Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKID RADA

Novi kibernetički napadi u SAD-u: 'Zahvaćeno više od 1.000 tvrtki'

Danger due to hacking of computer data
Foto: JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL
1/2
03.07.2021.
u 22:49

Kaseya, koji je u subotu taj kibernetički napad nazvao "sofisticiranim" jamči da je ograničen na "jako mali broj klijenata"

Kibernetički kriminalci napali su u subotu američku tvrtku Kaseya kako bi zatražili novac od potencijalno možda i tisuću tvrtki koje pokriva njihov softver, što je za prvu izravnu posljedicu imalo prekid rada oko 800 trgovina Coopa u Švedskoj.

Napad je paralizirao blagajne Coopa u Švedskoj, jedan od najvećih lanaca supermarketa u zemlji, koji je morao prekinuti rad subotu. 

Za sada nije moguće procijeniti osim tog napada.

Nazvan i "ransomware" ili ucjenjivački softver, taj tip informatičkog programa koristi sigurnosne slabosti tvrtke ili osoba za paraliziranje njihovih  informatičkih sustava i zatim zahtijeva otkupninu da ih deblokira. 

Kaseya, koji je u subotu taj kibernetički napad nazvao "sofisticiranim" jamči da je ograničen na "jako mali broj klijenata". 

U petak navečer je tvrtka objasnila da je otkrila mogući incident na svom softveru VSA, uoči produženog vikenda i tada je procijenila da je zahvaćeno "manje od 40 klijenata u svijetu", međutim oni pružaju usluge drugim tvrtkama. 

Prema Huntress Labs, tvrtki specijaliziranoj za informatičku sigurnost, "više od 1000 tvrtki je zahvaćeno tim napadom". 

Bazirana u Miamiju, Kaseya nudi informatičke alate malim i srednjim poduzećima. Ona ima više od 40.000 klijenata.  

VIDEO Pokušao otvoriti vrata aviona u letu, pa najavio putnicima da stave maske za kisik: Savladali ga putnici i osiguranje!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije