Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUDIJA

Neugodno iznenađenje za mnoge: Rad od kuće povećava rizik kibernetičkih napada

Hakiranje
Pixabay
15.09.2021.
u 09:21

Autori izvješća anketirali su ukupno 5000 tvrtki s više od 10 zaposlenih u 2018./19.

Hakeri su tijekom krize s koronavirusom napali više tvrtki kako bi iznudili otkupnine, pokazuje njemačko istraživanje objavljeno u ponedjeljak. 

Studija Kriminološkog istraživačkog instituta Donje Saske (KFN) otkrila je da je rad od kuće i korištenje privatnog hardvera i softvera slaba točka u kibernetičkoj sigurnosti tvrtki.

Jedan od uobičajenih načina na koji zlonamjerni softver ulazi u sustav tvrtke je kada radnici u kućnim uredima primaju poruke zaražene zlonamjernim softverom.

"Ovo je visoko profesionalni posao" u kojem napadači mogu ciljati tisuće potencijalnih žrtava odjednom, objasnio je Ruediger Trost iz sigurnosne tvrtke F-Secure.

"Ako je računalo zaraženo, ono služi kao most u mrežu tvrtke. Napadači napreduju u mreži te identificiraju i inficiraju daljnja računala. I pokušavaju otkriti u koje su poduzeće provalili kako bi odredili iznos otkupnine . "

Autori izvješća anketirali su ukupno 5000 tvrtki s više od 10 zaposlenih u 2018./19. Više od 600 tvrtki ponovno je sudjelovalo u naknadnom istraživanju u razdoblju od srpnja do rujna 2020. Šezdeset posto njih izjavilo je da su morali odgovoriti na barem jedan kibernetički napad u prošloj godini.

Ove brojke ne uključuju napade koji su automatski spriječeni, na primjer putem vatrozida.

VIDEO: Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja drastično kaznila splitske autoškole: 'Napravili su kartel'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije