Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IPAK LETOVI?

NASA: 'Shuttleovi bi mogli i dalje letjeti!'

space shuttle
Reuters
10.03.2010.
u 11:57

Stara flota "svemirskih teretnjaka" mogla bi i nakon datuma planiranog umirovljenja obaviti još nekoliko letova kako bi popunili rupu između njihova povlačenja i pokretanja novoga raketnog programa.

John Shannon, menadžer svemirskog programa u agenciji NASA, rekao je da bi se letovi space shuttlea mogli nastaviti i nakon planiranog prestanka u rujnu, da bi se popunila rupa između prestanka leta shuttleova i početka novoga američkog raketnog programa. Samo bi trebalo pronaći izvor financiranja budući da u proračunu nisu odvojena sredstva za to.

- Program shuttleova je prilično skup. Mi trošimo oko 200 milijuna dolara mjesečno. To znači oko 2,4 milijarde godišnje, bez obzira na to koliko letova ima ili nema. Ali odakle taj novac namaknuti, to je veliko pitanje.

NASA ima u rezervi još jedan rezervoar goriva i dvije pogonske rakete, za slučaj da u zadnjoj misiji shuttlea nešto ne bude u redu pa bude potrebna misija spašavanja. Ako takve potrebe ne bude, ta rezerva se može iskoristiti za još jedan let kojim bi se dopremili dijelovi i zalihe na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), koja je u orbiti već 10 godina, a planirano je da bude još 11.

Američki astronauti mogu se "šlepati" na ruskim kapsulama Sojuz, ali neki dijelovi za dogradnju ISS-a toliko su veliki da mogu stati samo u teretni prostor američke letjelice.

Za sve dodatne letove morala bi se ponovno pokrenuti proizvodnja rezervoara, od kojih bi prvi mogao biti gotov za dvije godine. Ta rupa mogla bi se popuniti "rastezanjem" preostalih planiranih letova, kaže Shannon.

Još od 2005. i nesreće shuttlea Columbia NASA revidira i popravlja najosjetljivije dijelove shuttlea te se konzultira sa stručnjacima za druge vrste starih zrakoplova, poput bombardera B-52, da bi njihova iskustva iskoristila za održavanje svoje flote letjelica "zrelih za mirovinu" za koje još nije smišljena adekvatna zamjena.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije