Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zorpia

Nametljiva mreža koja korisnike dobiva na prijevaru

surfanje,kompjuter,računalo,internet
Reuters/PIXSELL
01.07.2013.
u 18:00

Savjet: Na kraju jednog od mailova kliknite na opciju – Block future emails like this

Velik broj korisnika Gmaila u prošlih je nekoliko mjeseci dobio e-mail kojim ih se obavještava da im je prijatelj ostavio poruku na Zorpiji ili ih je taj isti prijatelj poziva da se pridruže toj društvenoj mreži.

Kršenje privatnosti

Oni koji su klikom na priloženi link prihvatili poziv ili krenuli u otkrivanje te “misteriozne poruke” u nekoliko su sekundi, uglavnom ne svojom voljom, postali članovi Zorpije – hongkonške društvene mreže koja veliku popularnost uživa u Kini i Indiji. Nakon što vas je Zorpia, na osnovi nepostojeće poruke i poziva prijatelja, “usisala” u svoju korisničku bazu, kroz vaš e-mail došla je i do kontakata osoba s kojima ste komunicirali. E-mail kakav ste dobili vi, poslan je i njima i to, naravno, bez vašeg znanja.

– Navukla me obavijest da mi je prijateljica s Facebooka poslala poruku preko te Zorpije i otada me zasipaju mailovi s prijedlozima za prijateljstvo nepoznatih i raznih poruka – požalila se čitateljica B. R. Zorpia trenutačno ima otprilike 30 milijuna korisnika, a na njenom je čelu Jeffrey Ng.

Njega se već dulje upozorava na problem kršenja privatnosti korisnika koji često ne mogu obrisati svoje profile ni fotografije, a njihovi se podaci stalno koriste za slanje pozivnica novim potencijalnim članovima. Na optužbe da se služe neetičkim metodama, iz Zorpije poručuju kako na njihovih 30 milijuna korisnika nekoliko stotina pritužbi koje im mjesečno stignu ne mogu biti pokazatelj da nešto rade krivo. No, prevareni korisnici ne misle tako pa na brojnim forumima postavljaju pitanje kako se riješiti nametljive društvene mreže. Zatrpava li vas Zorpija e-mailovima, otvorite jedan od njih i na njegovu kraju pronađite i kliknite na opciju “Block future emails like this” koja je obično ispisana sitnim slovima.

Označite ih kao spam

Ako ste se registrirali na Zorpiju, a želite obrisati profil, logirajte se u svoj profil i pronađite opciju “Edit profile”. Tamo trebate kliknuti na “Account termination” koji se nalazi u meniju “Edit settings”. Naravno, sve to nije jamstvo da će vas Zorpia uistinu prestati uznemiravati pa je jedna od opcija i njihove poruke jednostavno označiti kao spam svaki put kad ih dobijete. Tako će ih vaš e-mail servis premještati u mapu neželjene pošte i vi ih više nećete vidjeti.

>> Pošti na Gmailu pristupat ćemo USB ključem ili otiskom prsta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije