Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HITOVI GODINE

Najveći predmet želja: Ovi gadgeti obilježili su 2019.

Huawei Mate X
Foto: Huawei
1/13
25.12.2019.
u 11:55

Preklopni mobiteli novi su aduti glavnih proizvođača

Preklopni mobiteli obilježili su proteklu godinu. Naime, smartfoni su već postali pomalo dosadni i svi nalik jedni na druge. Bitka se vodi "unutra", u procesorskoj snazi, trajanju baterije, umjetnoj inteligenciji... Preklopni ekrani razbijaju uniformiranost današnjih pametnih telefona koji još vladaju tržištem i ostaju prvi izbor svakog korisnika. No, to bi se uskoro moglo i promijeniti. Dotad, donosimo vam pregled najmoćnijih i najzanimljivijih mobitela godine, kao i drugih gadgeta koji su privlačili pozornost korisnika. Na sljedećim stranicama donosimo i pregled zanimljivih pametnih satova, televizora, robota, projektora...

Motorola Razr: retrolegenda izaziva fold tržište

Da je ovo stvarno bila godina iskoraka za mobitele sa sklopivim ekranima, dokazuje da se sve više brendova upušta u "fold" utakmicu. Krajem godine tako smo doživjeli premijeru uskrsnule Motorole Razr, sada s preklopnim ekranom. Spoj legendarnog sklopivog mobitela s novim tehnologijama donio je vizualno lijepo rješenje. No, i ne puno jeftinije od Samsungova i Huaweijeva modela. Motorola Razr stoji oko 1500 dolara, a ima svoju verziju preklopnog mehanizma koji ide horizontalno, a ne vodoravno.

Foto: Motorola
 

Pixel 4: genije iz pozadine

Google je poznatiji po svojim softverskim uspjesima s tražilicom i oglasima nego po količini prodanih pametnih telefona. No, iako zasad nema neki širi doseg među korisnicima, Google već nekoliko godina potpisuje odlične mobitele iz serije Pixel. Ove jeseni dobili smo modele Pixel 4 i Pixel 4 XL koje treba ozbiljno uzeti u konkurenciju za najbolje Android mobitele. Vrhunska kamera može se mjeriti s bilo kojim mobitelom na tržištu, a čak i u noćnoj fotografiji nije inferioran Huaweiju koji se proslavio na tom području (savjet: isprobajte Astro režim snimanja na Pixelu i uhvatit ćete hrpu zvijezda u kadru!). Plus, mnogi kažu da se Android najbolje iskoristi na Googleovu matičnom mobitelu.

Foto: Google

Galaxy Fold: otvorio sezonu lova na novi trend

Mobiteli s preklopnim zaslonima još nisu došli na tu razinu da nam posve zamijene današnje smartfone, ali jedno je sigurno - izazivaju puno interesa i ugodnog čuđenja. Jedan od predvodnika ove tehnologije je veliki Samsung koji je prvi od velikih brendova predstavio svoj model Galaxy Fold.  Ima tu još puno posla u doradi kvalitete i otpornosti ekrana koji se preklapa, a nadajmo se u nekim budućim varijantama i savija. Već sada postoji puno informacija o drugoj pojačanoj generaciji Folda pa očekujemo da će se trend nastaviti i u 2020.

Foto: Samsung

Mate 30 Pro: unatoč američkom udarcu osvaja kamerom

Mobitel Huawei Mate 30 Pro privukao je više medijske pažnje zbog toga što mu je zabranjeno korištenje Googleovih servisa nego zbog svojih mogućnosti. Američki udarac onemogućio je europsku distribuciju, ali je kineska otišla u nebesa. Izvan politike i softverskih servisa na koje su navikli Androidovi korisnici, ovo je jedan od hardverski najzanimljivijih mobitela godine. Mate 30 Pro ima vjerojatno najbolju kameru za fotografiranje u uvjetima slabijeg osvjetljenja, a i ukupno je kamera  zaslužila vrhunske ocjene. Kad na to dodate vrhunske performanse s gomilom memorije i najboljom baterijom među premium modelima, prava je šteta što taj smartfon nema širu dostupnost. I Android.

Foto: Danijel Lijović

Huawei Mate X: drukčija filozofija savijanja

Huawei juri za Samsungom ne samo po ukupnom broju prodanih mobitela na svijetu, nego i u tome tko će imati bolji i raskošniji mobitel s preklopnim zaslonom. Huaweijev Mate X još je skuplji od Samsungova Folda (gotovo 2300 eura), a donosi i nešto drukčije iskustvo. Naime, Mate X se ne otvara iznutra, nego se preklapa s ekranom izvana. To daje i poseban efekt i dodatnu raskoš kineskoj varijanti koja je i nešto malo veća (8 inča). Kamere također obećavaju jer posuđuju objektive iz hvaljenog Huaweijeva modela P30 Pro. No, muči nas briga od oštećenja zaslona - zamjena stoji više od 6000 kuna!

Foto: Huawei

iPhone 11 Pro: novo izdanje dostojno imena

I Apple je uskočio u vlak višestrukih kamera na pametnim telefonima. Prvi put dobili smo iPhone sa tri objektiva na stražnjoj kameri. Dodatni ultraširokokutni senzor ispao je pun pogodak jer fotografiranje s modelom iPhone 11 Pro pravo je oduševljenje. Fotografije s puno detalja, velikom oštrinom i prirodnim bojama postaju hitovi. A još kad ih gledate na jednom od najljepših zaslona dobijete osjećaj kao da držite mali OLED televizor, i to s najrafiniranijim touchscreenom. Također, Apple je konačno malo više pažnje posvetio kapacitetu baterije pa nećete već na pola dana ostati s ugašenim mobitelom. Iako ne donosi revoluciju, poboljšanje na svakom polju vraća moćan status najpoznatijem mobitelu na svijetu.

Foto: Apple

The Frame - QLED TV koji može imitirati umjetničke slike

The Frame je Samsungov novi TV uređaj koji može reproducirati više od 1000 umjetničkih slika. Ključne odlike ovog televizora su umjetnički način rada koji na isključenom televizoru prikazuje umjetnička djela iz posebno uređenih kolekcija Art Store aplikacije, jedinstvena Quantum dot tehnologija koja pruža stopostotni volumen boja te ima prilagodljivi okvir. The Frame ima i senzor pokreta, pa će se zaslon televizora pretvoriti u umjetničko djelo kada ste u blizini te se isključiti zbog uštede energije kada se udaljite. Uz njega dolazi i glasovni pomoćnik Bixby koji može upravljati kućanskim uređajima i odgovarati na jednostavna pitanja.

Foto: Samsung

Bežične slušalice s funkcijom blokade buke WH-1000XM3

Slušalice WH-1000XM3 nisu obične, one mogu toliko smanjiti buku da vas izoliraju u bučnoj gomili. Dolaze iz radionice Sonyja, a u tišinu vas mogu "ubaciti" zahvaljujući poboljšanjima vodeće tehnologije blokade buke odnosno novom procesoru - QN1. Uživanje uz glazbu je stoga iznimno jer blokada buke minimalizira pozadinsku buku kao nikad dosad. Slušalice mogu biti i pametne uz naprednu tehnologiju blokade buke kao što je prilagodljiva kontrola zvuka te praktičnost pametnih značajki, uključujući Quick Attention, kompatibilnost s glasovnim pomoćnikom i kontrolu dodirom. 

Foto: Sony

STEMI-jev Hexapod - robot za zabavnu edukaciju

STEMI je prije nekoliko godina razvio prvi hrvatski edukacijski robot Hexapod. Riječ je o robotu koji ima šest nogu, može plesati i svirati te obavljati druge zadatke za koje ga se programira, a korisnik ga i sam slaže. Uspješno su pokrenuli proizvodnju i prodaju te dospjeli do SAD-a i Kanade. No, zagrebačko-riječka tvrtka STEMI na tome nije stala već je oplemenila i unaprijedila projekt te osmislila edukacijski model. Stoga je trenutačno u crowdfunding kampanji na Funderbeamu. Kampanja je još u tijeku, a investitori u STEMI već su indicirali iznos od 225.000 eura. U tvrtku mogu investirati fizičke ili pravne osobe a minimalni iznos ulaganja je sto eura.

Foto: Stemi

ViewSonic PA503W projektor

Projektor može isporučiti slike i stvoriti ugođaj poput onog u kinu. Projektori su sve popularniji, što ne čudi jer su današnji projektori  toliko jednostavni za postavljanje i korištenje, a mnogi su dovoljno kompaktni i lagani da ih slobodno možemo nazivati prijenosnima. ViewSonic PA503W jedan je od najboljih projektora za dom, ali i za poslovna događanja, barem tako kažu svjetske recenzije ovog projektora koji podržava gotovo sve medijske nosače u rangu cijene do 500 dolara.

Foto: ViewSonic

Pametni satovi korisne su naprave i sve bolje izgledaju 

Pametni satovi odličan su dar za sve ljubitelje tehnologije i one koji žele neprestano mjeriti vrijeme, kilometre, kalorije... Appleova nova, peta serija satova dolazi s većim zaslonom i ugrađenim senzorom koji prati rad srca i može napraviti elektrokardiogram, nikad ne spava već neprestano pokazuje vrijeme, može obaviti i plaćanje, a košta oko 3600 kuna.  Huawei Watch GT 2 također je primamljiv,  a osim robusnog izgleda lako može izgledati i elegantno jer ima mogućnost promjene početnog zaslona, a cijena mu je oko 1600 kuna.

Foto: Huawei

IronBullov tenk uskoro će biti predstavljen i na CES-u

Hrvatsku će u Las Vegasu na prestižnom sajmu potrošačke elektronike CES-u predstavljati startup IronBull. Put je izborio na natjecanju IdeaKnockout projektom „real-life" tenkovskih borbi. Iron Bull je indie-studio za razvoj visokorealističnih robotiziranih modela tenkova koji imaju niz mogućnosti, od kretanja do ispaljivanja projektila (plastičnih). Tenk je opremljen širokokutnom kamerom i kontroliraju ga dva igrača. Proizvod je namijenjen simulacijama tenkovskih borbi u kojima igrači koriste razne taktike i manevre kako bi pobijedili protivnike, pronašli njihove slabe točke i sveli njihove health-bodove na nulu.

Foto: IronBull

Ambassador još ne zna hrvatski, ali napreduje u simultanom prevođenju

Rijetko koji pametni uređaj govori hrvatski ili dobro prevodi s hrvatskog ili na hrvatski. Ipak, nada postoji da će jednom i hrvatski biti u ponudi jezika za gotovo simultani prijevod. Ambassador slušalice za sada komuniciraju na 20 jezika. Imaju tri moda, slušanje, predavanje, komunikacija. Neprimjetne su u uhu i sve bolje "čuju" a time i prevode. Dvije su, za vas i sugovornika, koji mora biti od vas udaljen do 2,5 metara da biste se čuli i razmijenili jezike.

Foto: Ambassador

Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Huawei Mate X
1/29
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije