Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ nokia laboratorija

Na putu za novu i naprednu 6G mobilnu mrežu

26.11.2021.
u 11:43

Ulaskom u 2030. godinu vjerujemo da će dva najutjecajnija pokretača, koji će dominirati mrežnim prometom i oblikovati evoluciju mreža, biti proširenje ljudskih sposobnosti uporabom tehnologije te digitalno-fizička fuzija.

Svijet se u posljednje vrijeme vrlo brzo mijenja, no tempo i dalje ubrzava. Kako bi odgovorili na te brze promjene, u Nokiji su promatrali trendove i smjer tehnoloških promjena u simulaciji vježbe naziva – Tehnološka Vizija 2030., piše u svom blogu Nishant Batra, glavni direktor za Strategiju i tehnologiju (CSTO) Nokije. Nokijina tehnološka Vizija 2030. sadrži razvojne pravce kojima se kreira nova i napredna tehnološka strategija.

– Kako se krećemo iz ere 5G-a prema 5G-Advanced mrežama, i idemo prema 6G eri, komunikacijske sastavnice morat će biti drukčije dizajnirane – piše Batra i nastavlja: – Ulaskom u 2030. godinu vjerujemo da će dva najutjecajnija pokretača, koji će dominirati mrežnim prometom i oblikovati evoluciju mreža, biti proširenje ljudskih sposobnosti uporabom tehnologije te digitalno-fizička fuzija.

Iako će širokopojasni internet za korisnike ostati najbitnija usluga, način na koji će se internet koristiti u budućnosti dramatično će se promijeniti. Kako je Batra naziva –proširenje ljudskih sposobnosti ili nadogradnja odnosi se na vrlo impresivna iskustva i napredniju suradnju čovjeka i računala koja će omogućiti ljudima da postanu dio interneta, a ne samo njegovi korisnici. To uključuje vrijeme prepoznavanja trenutačnih promjena koje koriste uređaji za proširenu i virtualnu stvarnost AR/XR, čime se zapravo nadograđuju reakcije ljudskog tijela biodigitalnim sučeljima, egzoskeletima i mnogim drugim sličnim inovacijama koje mogu pomoći društvu, primjerice, onima u proizvodnim pogonima i osobama s invaliditetom ili nekim drugim zdravstvenim stanjima.

Ljudska nadogradnja

Takav oblik ljudske nadogradnje stvorit će dodatni pritisak na mreže zbog svojeg iznimno širokog raspona primjena.

Digitalno-fizička fuzija znači da će do 2030. svaka fizička stvar koja ima smisla biti digitalno povezana s internetom ili intranetima.

To će donijeti goleme promjene u povećanim zahtjevima prema mrežama i industriji u cjelini. Poduzeća će morati transformirati procese i poslovne modele kako bi ostvarila nove mogućnosti za ovo novo doba digitalizacije. To će potaknuti dodatno povezivanja stvari i donijeti porast industrijskih primjena uz vrlo visoke performanse.

– Također će stvoriti novu razinu očekivanja kad je riječ o mrežama koje gradimo, isporučujemo i održavamo – smatra Batra. Očekivanja će se odnositi na izvedbu, pouzdanost, sveprisutnost, sigurnost, otvorenost i održivost.

Bit će tu i neka nova očekivanja, a to je da mreže budu što agilnije u oblaku s obzirom na to da će se novi načini upotrebe usmjeriti na modele odnosno usluge i aplikacije osjetljive na edge performanse. To znači da će se tražiti brzina viša od 100 gigabita u sekundi, kašnjenje ispod milisekunde, još veća pouzdanost u posebnim slučajevima, te 1 gigabit gdje god je to potrebno. Što se tiče održivosti, već smo se obvezali na smanjenje stakleničkih plinova za 50 posto između 2019.-2030., dok promet raste i do 27 puta. I, naravno, mreže će morati biti otvorene i ne-agregirane dizajnom, što znači da će njihova sigurnost biti još važnija, pojašnjava Batra.

Evoluciju mreže Nokia vidi na tri načina:

1. Specijalizirane mreže ekstremnih performansi: s jasnom podjelom na bitne industrijske aplikacije koje su omogućene uporabom specijaliziranih privatnih mreža, i koje su pažljivo dizajnirane s iznimno niskom latencijom i viskom pouzdanošću.


2. Mreže mreža: sastoji se od mnogih slojeva unutar i među mrežama, uključujući makro, ultra guste male ćelije i ne-zemaljske mreže kompatibilne s 3GPP standardima, koje rade kohezivno kako bi osigurale novu razinu sveprisutnosti, performansi i pouzdanosti koju će zahtijevati nove aplikacije .


3. Mreža kao usluga: mreže će se koristiti dinamički i kao usluga, slično današnjim uslugama u oblaku; koordinacija između oblaka i mreže potrebna je za uspješno transformaciju poduzeća.

Inovativna rješenja

Izgradnja mreža za podršku u situacijama nadogradnje i proširenja ljudskih sposobnosti i digitalno-fizičke fuzije, te digitalizacija poduzeća općenito, zahtijevat će potpuno novu razinu suradnje na relaciji mreže i oblaka. Poduzeća sve više prihvaćaju učinkovitost javnih i hibridnih oblaka, ali ujedno postavljaju jasne zahtjeve za što manjim odzivom odnosno kašnjenjem mreže. Što znači da centralizirani javni oblaci nisu dovoljni. Stoga će biti potreban fleksibilan pristup između centraliziranih, tzv. edge i lokalnih oblaka međusobno povezanih agilnim mrežama. Naravno, to zahtijeva ne samo suradnju između mreže i oblaka, već i ulaganja u njihovu modernizaciju.

Pokretanje inovativnih rješenja spram tri smjera evolucije mreža – specijalizirane mreže potaknute ekstremnim performansama, mreže mreža te mreže kao usluge – zahtijeva tehnološku izvrsnost u nizu tehnoloških područja.

Nokia ima mnogo jedinstvenih prednosti, stoga se fokusiramo na ključne transformacijske tehnologije kako bismo bili dobro pozicionirani za nadolazeća ulaganja, naglašava Batra i nastavlja – Naši tehnološki temelji počivaju na: inovacijama svjetske klase koji se ogledaju u inovativnom Nokia Bell Labsu, predanosti otvorenosti, te vodećoj poziciji u području prava intelektualnog vlasništva (patenata). Usto, kod razvoja naših proizvoda iznimno pazimo na njihovu sigurnost. Portfelj proizvoda i ekspertize mreža pridonose našoj sposobnosti da integriramo i optimiziramo sustave, mreže i potrošnju energije.

Gradimo ključne tehnologije i proizvode bitne za razvoj mreže, uključujući:

– transformaciju mrežnog softvera koji je u potpunosti prilagođen oblaku i koji se može implementirati na različitim platformama smještenima u oblaku,

– u cijelosti optimizaciju AI/ML, za visoke performanse i automatizaciju,

– softverski vođene automatizacije.

Nokia ima snažne temelje na kojima dalje razvija svoje tehnologije i proizvode, uz snažan fokus na tehnološku transformaciju u ključnim područjima, stoga Nokia neće tek sudjelovati već i predvoditi promjene, ističe Batra.

– Već predvodimo promjene kroz suradnju s mrežnim operatorima, partnerstvo s pružateljima usluga u oblaku i kroz znanje stečeno u suradnji s ssgranama gospodarstava (integriranim vertikalama), kao što su industrija, zdravstvo, transport...

Danas, Nokia gradi mnoge dijelove mreže, i ima jedinstveni i vrlo širok portfelj proizvoda u industriji.

Tehnološko vodstvo gradimo s obzirom na niz kompetencija koje imamo u različitim područjima, te smo tako vodeći u više dijelova tehnološkog ciklusa. Nokia Bell Labs zajedno s tvrtkom Nokia Standards naš je pokretač inovacija koji radi u suradnji s odjelom istraživanja i razvoja naše poslovne grupe. Ideje koje su tamo generirane učinile su Nokijinu standardizaciju i patentiranje najvišom vrijednošću u našoj industriji, s više od 4300 deklariranih patenata u području mobilnih radio mreža (SEP) i više od 4000 patenata koje su važni za 5G, a slijedi ih još. Inovativne tehnologije implementirane su u sve naše proizvode, stoga uvijek radimo na evoluciji proizvoda usporedo sa zaštitom ulaganja – nas i naših klijenata. •

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
15:01 28.11.2021.

6G? Tako i treba. Sve za napredak. Zračenje uopće nije bitno.

Avatar MBF
MBF
15:01 26.11.2021.

Predlažem da ovu mrežu odmah bez pardona nazovemo 666G. :D ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije