Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Multimedijalni playeri IAMM: MP3 opera u tri čina

link_mp3_tx.jpg
import
14.04.2006.
u 19:00
IAMM NTD-25/35
TipIAMM NTD-25/35
VrstaMultimedijalni playeri
ProizvođačNovatron, www.iamm.co.kr
UstupioVe-Mil, www.ve-mil.hr
Cijena1539 kuna (s PDV-om)
DobroCijena, mogućnosti, dizajn
LošeBuka (NTD-35)
DojamPraktični i ne preskupi uređaji

I Am Multimedia Player ili skraćeno: IAMM - tako su u korejskoj tvrtki Novatron nazvali novu liniju uređaja čija je funkcija jasna već iz naziva. Ako znate što znači skraćenica. Ako ne znate, nimalo vam neće pomoći natpis koji se ponosno koči na njima: "Cinema & Opera Player". Čini se da Korejci nisu baš načisto s tim što je zapravo opera... Ali neka im bude: ako baš hoćete, možete na njima puštati i opere.

Što je dakle IAMM? To je jednostavan uređaj: običan tvrdi disk smješten u vanjsko kućište, opremljen s nešto elektronike i softvera koji mu omogućuje da reproducira digitalni video, glazbu i fotografije te sa svim potrebnim priključcima da ga priključite na bilo koji televizor, hi-fi liniju i/ili sustav kućnog kina. Dakako, tu je i USB 2.0 preko kojeg ga priključujete na PC/Mac i "hranite" multimedijom.

Dakle, jednostavna ideja, ali toliko dobra da je pravo čudo kako se netko već nije toga sjetio. Naime, svi imamo na svojim računalima gomilu DivX-a, MP3-ca, JPEG-ova i tko zna čega sve ne, a rado bismo to pogledali i poslušali u udobnosti dnevne sobe. Takvo ostvarenje naših želja znatno je jeftinije i praktičnije od ideje da čitav PC strpamo u dnevnu sobu.

IAMM-ova izvedba te ideje gotovo je savršena. Playeri podržavaju gotovo sve popularne formate: DiVX (od 3.11 nadalje), Xvid, MPEG-1/2/4, kopije DVD-a u VOB zapisu, titlove (i na hrvatskom), MP3, WMA i OGG Vorbis, JPEG; doduše, neke egzotičnije podformate (DivX visoke razlučivosti, WMA Lossless) ne uspijevaju svladati. Softver je sasvim pristojan, nema jezičnih ekshibicija, a nudi i zgodne detalje poput pozadine po izboru.

Daljinski upravljač nije lijep ali je funkcionalan; nedostatak LCD ili VFD zaslona nećemo zamjeriti s obzirom na nisku cijenu, to više što je reprodukcija glazbe moguća i bez prikaza na zaslonu televizora. IAMM nudi dva modela: malen i vrlo elegantan NTD-25 sa 2,5-inčnim diskom od 40 GB i veći, ali još uvijek malen i privlačno dizajniran NTD-35 sa 3,5-inčnim diskom od 80 GB. Cijena je ista. Bolja je kupnja ipak NTD-25, zbog buke koju pušta njegov veći rođak; on doduše nije glasan, ali proizvodi iritantan visokofrekventni zvuk.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije