Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE TEORIJE

Mobitele ne bismo trebali puniti ni prazniti do kraja

mobitel
Goran Stanzl/PIXSELL
18.08.2013.
u 15:00

"Pražnjenje do kraja i potom punjenje do kraja ne pomaže baterijama, nego čak čini i štetu"

Želite li se potpuno pridržavati novih teorija punjenja baterije, osim punjača u torbi, možda će vam dobro doći i prijenosna baterija. Ona sadrži USB priključak na koji je moguće priključiti svaki mobilni telefon, a puni se na struju. Kada je napunite, energija koju spremi prenosi se na bateriju vašeg mobilnog uređaja nalazili se vi blizu utičnice ili kilometrima daleko od nje

Ako ste vlasnik iPhonea, vjerojatno ste svjesni da opcija poput rezervne baterije ne dolazi u obzir jer se baterija iPhonea ne može izvaditi. No i za to postoji rješenje – eksterna baterija koja se jednostavno priključi na utor. Izgleda poput zaštitne maske, vaš iPhone ne čini glomaznim, a osigurava dodatnu energiju

Odnedavno su na tržištu i razni modeli solarnih punjača. Njih je dovoljno USB kabelom povezati s mobitelom i staviti na dobro osunčano mjesto. Sunčeva energija koju upiju punit će bateriju mobilnog telefona, laptopa ili tablet-računala. Osnovna im je mana visoka cijena koja se kreće od nekoliko stotina kuna naviše

reba li je li puniti do kraja ili ne? Smije li se puniti prije nego se potpuno isprazni? Mora li se nova baterija formirati? Pitanja su to koja se nameću još otkad su se ljudi susreli s mobilnim telefonima. Stvar bez koje je danas nezamisliv izlazak iz kuće mnoge od nas tjera na nervozno "žicanje" punjača na radnom mjestu ili traženje slobodne utičnice po gradu. Uvriježeno je mišljenje da će baterija dulje trajati ispraznimo li je do kraja prije svakog punjenja i napunimo li je uvijek do "100 posto". Iako čak i proizvođači preporučuju takav režim punjenja, pogotovo kad je mobitel nov, ovih se dana pojavila nova teorija koja pobija sve što smo dosad mislili da znamo. Tehnološki entuzijast s poznatog web-portala Gizmodo Eric Limer izazvao je veliku pozornost javnosti kada je objavio da punjenje do kraja nije dobro za baterije mobitela i da bismo ga trebali prekinuti prije nego pokazivač dođe do "stotke".

– Pražnjenje do kraja i potom punjenje do kraja ne pomaže baterijama, nego čak čini i štetu, pogotovo ako to čini često. Zbog toga je potpuno pražnjenje i punjenje pametno napraviti najviše jednom mjesečno – rekao je Limer i dodao da korisnici svoje baterije ne bi trebali prazniti ispod 50 posto. Upozorio je i da ostavljanje mobitela na punjaču, nakon što se baterija potpuno napuni, također čini štetu.

– U načelu, idealna razina napunjenosti baterije trebala bi biti između 40 i 80 posto. Htio bih reći i da nije istina da se novi mobitel mora puniti 72 sata kako bi baterija dosegnula svoj pun kapacitet. To vrijedi za stare baterije, ali i za nove, litij-ionske koje se koriste u današnjim telefonima. Memorijski efekt zaista postoji, ali samo u starijim baterijama na bazi nikla – smatra Limer. Entuzijast savjetuje da svoje mobitele punimo kad god stignemo i koliko god stignemo. Važno je i uređaje držati na što hladnijim mjestima jer na prosječnoj temperaturi od 25 Celzijevih stupnjeva litij-ionska baterija svake će godine izgubiti oko 20 posto svoga kapaciteta. Već poznati trikovi poput smanjenja svjetline zaslona, isključivanja GPS-a kad nije potreban i 3G signala u područjima gdje je on slab također mogu pomoći u produljivanju vijeka trajanja vaših baterija. Možda u teoriji koju je Limer iznio ima istine, ali ponekad se teško držati svih navedenih uputa. S obzirom na to da je današnje pametne mobitele, ako ih intenzivnije koristimo, potrebno puniti svaki dan, većina korisnika to čini po noći, dok spava. Zbog toga je teško očekivati da bi se bilo tko od nas ustajao u 2 ili 3 ujutro kako bi mobitel isključio s punjača kad pokazivač dođe na najviše 80 posto. Uostalom, manja napunjenost baterije znači i njen kraći vijek idućeg dana. Želite li se pak prikloniti novim teorijama punjenja, uza sve što nosite sa sobom ne zaboravite još jednu stvar – punjač za mobitel!

>> Baterija koja radi čak 27 godina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije