Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korištenje vozila

Leasing je povoljniji, a najam za tvrtke koje žele jednostavnost u brizi za vozni park

23.02.2023.
u 13:00

Istražili smo isplati li se fizičkim osobama i tvrtkama dugoročni najam vozila

Automobili su sve skuplji i samo si rijetki mogu priuštiti da novi automobil kupe gotovinom koju su uštedjeli. Oni koji zaista žele automobil imati u vlasništvu, okreću se kupnji rabljenog automobila. No, oni koji žele voziti novi automobil imaju nekoliko mogućnosti. Autokrediti su gotovo potpuno nestali iz ponuda financijskih institucija, a danas je mnogo popularniji leasing, a za poslovne korisnike i dugoročni najam vozila.

Da tržište ide u tom smjeru, pokazuju reklame za automobile koje sve češće ističu koliko će vas mjesečno stajati korištenje automobila, umjesto kolika je cijena automobila. Uz to, nove generacije sve se manje žele brinuti o servisiranju automobila, osiguranju, kupnji i izmjeni guma, već automobil žele samo koristiti pouzdano i sa što manje problema. I ne samo to, idealno bi bilo kad bi mogli tijekom godine koristiti više različitih automobila, pa recimo, ako tijekom godine koriste kompakt imati mogućnost za ljetni godišnji odmor mijenjati ga za jednovolumen ili kabriolet, a za zimski odmor SUV.

Takvo korištenje automobila je budućnost, koja nam je sve bliža.

A kakva je trenutačna ponuda tih usluga u Hrvatskoj i isplati li se više automobil kupiti, ugovoriti leasing (financijski ili operativni) ili dugoročni najam vozila?

Hrvati vole vlasništvo, kako nekretnina tako i automobila, i ako kao fizička osoba razmišljate kako najmanje izgubiti na automobilu, tada je vlasništvo bilo kupnjom bilo putem financijskog leasinga, koji je namijenjen prije svega klijentima koji po isteku ugovora žele otkupiti vozilo, najbolje rješenje.

No, tu nema one fleksibilnosti i bezbrižnosti u korištenju automobila koja je sve traženija i na našem tržištu.

Primjerice, mjesečna rata za Hyundai i20 1.0 T-GDI 100 KS ISG 6MT s Comfort opremom se iznosi od 330,48 eura bez PDV-a, što znači da bi za 5 godina korištenja korisnik platio 19.828 eura za najam vozila. Ta cijena je bez PDV-a, a uz PDV se penje na 24.786 eura.

U toj cijeni su uključeni svi servisi, zimske i ljetne gume, registracija te obvezno i kasko osiguranje.

Kod dugoročnog najma vozila svi rizici vlasništva i svi troškovi korištenja automobila, osim, dakako, goriva, objedinjeni su na jednom mjestu i prikazani na jednoj mjesečnoj fakturi. Tvrtke korisnici dugoročnog najma vozila ostvaruju mogućnost odbitka PDV-a u mjesečnim fakturama koje zaprimaju za najam i to 50% kod programa osobnih vozila te 100% odbitka kod programa lakih gospodarskih vozila.

Dakle, u ovom primjeru osobnog automobila, ako ga koristi tvrtka, imala bi pravo na odbitak 50% PDV-a, što bi iznosilo 2479 eura, pa bi ukupan trošak za korištenje tog automobila za 60 mjeseci iznosio 22.307 eura (uz to tvrtka ima pravo i na odbitak PDV-a za troškove goriva). Fizička osoba nema pravo na takav odbitak pa bi troškovi ostali spomenutih 24.786 eura.

Cijena spomenutog automobila Hyundai i20 1.0 T-GDI 100 KS ISG 6MT s Comfort opremom je 17.150 eura.

Dakle, za dugoročni najam bi fizička osoba za pet godina korištenja morala platiti 7636 eura više nego što košta automobil, a tvrtka 5157 eura.

Već na prvi pogled, bez obzira na to što su u toj cijeni uračunati svi servisi, zimske i ljetne gume, registracija te obvezno i kasko osiguranje, a kad se pogleda izračun za financijski i operativni leasing, vidi se da se fizičkoj osobi takav dugoročni najam ne isplati.

Ukupna naknada za financijski leasing bi na rok od 60 mjeseci za automobil te vrijednosti stajao 19.734 eura, ali uz automobil u vlasništvu star pet godina koji ima osjetnu vrijednost.

Ukupna naknada za operativni leasing bi bila 14.552 eura, dakle više od 10.000 eura manja nego kod usporedivog dugoročnog najma, koji doduše pokriva sve troškove korištenja, no ti troškovi će vas stajati sigurno dvostruko manje od 10.000 eura u pet godina.

Stoga, dugoročni najam se zasad može isplatiti tvrtkama koje žele jednostavnost u korištenju vozila, odnosno fiksne mjesečne iznose tijekom čitavog trajanja najma. Za tvrtke to predstavlja optimalno rješenje upravljanja svojim rashodima i novčanim tijekom, a prednost je i što ne trebaju brinuti o svom voznom parku jer većina tvrtki koje nude dugoročni najam nude i uslugu brige oko servisa, mijenjanja guma i registracije vozila.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije