Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bug future show 2019.

Kraj svega što poznajemo: Tehnopriredba koja je ujedno zabavna i poučna

Šesta regionalna tehnološko-zabavna manifestacija Bug Future Show
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
12.02.2019.
u 10:45

Prepuna dvorana kina Europa dokaz je da je BFS opet pogodio s temama i gostima

Bug Future Show 2019. i šesti put zaredom opravdao je postojanje. Krcata velika dvorana kina Europa, kao i ona mala, od početka do kraja konferencije, govore same po sebi i brišu svaku moguću kritiku. Bugovci su se nedvojbeno potrudili da zabave i ujedno obrazuju posjetitelje, uz dodatni voditeljski začin britkog voditelja i moderatora Ivana Šarića.

Glavna zvijezda ovaj put bio je digitalni jezuit Robert Ballecer koji “propovijeda”, svjedočili smo, tehnologiju. Padre Robert Ballecer vrlo inspirativno i angažirano govorio je o prednostima, suvišnostima, mogućnostima i zabludama tehnološke sadašnjosti, pouzdajući se u bolju budućnost. Njegovo predavanje nosilo je, kako je i sam rekao, klikbait naslov – Kraj svega što poznajemo. Amerikanac filipinskog podrijetla, koji trenutačno stanuje u Vatikanu, argumentirao je naziv te rekao da živimo u razdoblju glupe umjetne inteligencije koju svi pokušavaju na neki način ugraditi u svoje proizvode i kad je to potrebno i kada je potpuno besmisleno.

>>Šesta regionalna tehnološko-zabavna manifestacija Bug Future Show

Stoga se nada da će razvoj donijeti i više one pametne umjetne inteligencije koja će doista služiti svrsi i pomoći ljudima. U tom kontekstu, imali smo prilike kratko i razgovarati s njim. Kaže da je oduševljen Zagrebom te ističe da mu sliči na Rim, ali bez smeća, a Split ga podsjeća na španjolske ili grčke gradove te ističe da je pun pravoga mediteranskog ugođaja. Oduševila ga je i brojnost publike na BFS-u te dobra atmosfera kakva je svojedobno, rekao je, obilježavala i američke tehnoskupove. Tehnologija i svećenički poziv uopće nisu nekompatiblini, kazuje, i svoja znanja primjenjuje unutar Crkve kada se radi o praktičnim stvarima, poput konferencijskih poziva.

Korado Korlević, pak, poznati hrvatski zananstvenik i astronom, još je jedna neupitna zvijezda ovogdišnjeg BFS-a. Duhovito je predočio vrijeme u kojem živimo, ili doživljajnu ekonomiju u koju spadaju turizam, igre, sport... i koja čini više od 50 posto svjetskog BDP-a. Istaknuo je i da će vrlo brzo doći kraj te priče jer je ovakva situacija postala nestabilna. Najbolji dio kraja je cijepanje na niz civilizacija jer sve ostalo je, tvrdi Korlević, ravno katastrofi. – Promjena je naš posao. Ne čekajte da je netko drugi napravi. Svi imamo misiju: napraviti svijet boljim mjestom. Ostanemo li u svijetu snova, čeka nas sudbina Zapadnoga Rimskog Carstva – poručuje Korlević.

Na BFS-u nastupili su i članovi osječkog startupa Orqa koji su se nedavno vratili iz Las Vegasa gdje su bili jedini hrvatski izlagač među 1200 probranih startupa iz cijelog svijeta. Raspravljalo se o problemu iseljavanja programera i ostalih IT stručnjaka, o 5G mrežama, umjetnoj inteligenciji, blockchainu, strukovnom obrazovanju i izvozu domaće STEM pameti, kao i o aktualnim trendovima kojima teži regionalna tehnološka zajednica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije