Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iQ magazin

Koji je mobilni operativni sustav najbolji za vas?

iphone
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
03.12.2013.
u 14:30

Na svjetskom tržištu trenutačno prevagu odnosi Android, Apple stabilno njeguje svoj operativni sustav, a Windowsi napreduju.

Spremate se u kupnju novog pametnog telefona, upravo vam je istekao ugovor i planirate produžiti tarifu kod svog telekomunikacijskog operatora ili pak želite svog pubertetliju iznenaditi novim uređajem pod božićnim drvcem pa njuškate na Njuškalu ne biste li pronašli jeftiniju opciju iz druge ruke?

Bilo kako bilo, hrpa je smartphonea u ponudi – od razvikanih brandova do onih manje poznatih, a jednako se tako i cijene u ponudi kreću od iznimno niskih do onih koje premašuju i prosječnu plaću u Hrvatskoj. Znate li uopće kako odlučiti što si kupiti i koji su kriteriji bitni. Jedna od važnih stvari je i odabir operativnog sustava.

Tržištem dominiraju tri platforme, odnosno operativna sustava koji pogone pametne telefone. Riječ je o Appleovu iOS-u, Googleovu Androidu te Microsoftovim Windowsima. Na svjetskom tržištu trenutačno prevagu odnosi Android, Apple stabilno njeguje svoj operativni sustav, dok Windowsi napreduju ne samo u Nokijinim telefonima već žive i u odabranim modelima
drugih proizvođača.

Na žalost, Blackberry, nekoć moćan poslovni mobitel s vlastitom platformom, u velikim je problemima te mu stoga pada i popularnost diljem svijeta, a u Hrvatskoj ga se lagano odriču i telekom-operatori.

Ako su vam kriteriji neke specifičnosti po kojima se ovi operacijski sustavi razlikuju na razini korištenja, provjerite našu tablicu u kojoj možete otkriti koje su razlike jer iQ vam na svojim stranicama donosi i prednosti i nedostatke korisničkog sučelja svakog od tri najrasprostranjenija OS-a u nekoliko tipičnih situacija pri korištenju smartphonea, što također može biti presudno pri odabiru.

Osim što se nadmeću po pitanjima pametnih telefona, nadmetanje se prebacilo i na tržište tablet-računala i phableta. Ipak, Windowsi tu kaskaju, pa se radi uglavnom o borbi iOs-a i Androida. Kad već većina pametnih mobitela radi na tri operativna sustava, što preostaje proizvođaču i na što trebate paziti također možete pročitati u novom iQ-u koji je od sutra na kioscima za samo 9,90 kuna.

Osim teme o operativnim sustavima, u novom iQ-u možete doznati sve o Rimčevu električnom biciklu. Zašto je jedinstven i što sve krije u kućištu. Vozili smo ga i svoja iskustva opisali u svojem magazinu. Usto, znamo tko je pobijedio na znanstvenom natjecanju Chemgeneration. Igrali smo najprodavaniju igru – Call of Duty Ghost i još ponešto... Pozabavili smo se, naravno, i budućnošću, i to onom bliskom 2014., ali i onom dalekom 2041.

Ako ste radoznali, želite ostati ukorak s modernim tehnologijama koje su postale neizostavan dio života, nabavite novi broj iQ magazina. U novom broju pripremili smo i nagradni natječaj u kojemu možete osvojiti tablet – Toshiba Excite Pro!

Komentara 1

Avatar targus
targus
19:40 03.12.2013.

Windows Phone me za sada i više nego zadovoljava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije