Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 14 GODINA

Kina privremeno ukinula zabranu igraćih konzola

PS4
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
07.01.2014.
u 14:11

Kina je 2000. zabranila igraće konzole navodeći kao razlog njihov štetan utjecaj na mentalno zdravlje mladeži

Kina je privremeno ukinula 14 godina staru zabranu prodaje igraćih konzola, čime je omogućila Sonyju, Microsoftu i Nintendu ulazak na treće najveće svjetsko tržište video-igara, javlja Reuters. Odlukom se omogućuje stranim tvrtkama da u slobodnoj trgovinskoj zoni u Šangaju proizvode konzole te ih prodaju u Kini nakon inspekcije kulturnih organa.

Priopćenje je jučer objavljeno na stranicama Državnog vijeća, bez navođenja detalja o tome koliko bi ovo ukinuće zabrane moglo trajati.

Kina je 2000. zabranila igraće konzole navodeći kao razlog njihov štetan utjecaj na mentalno zdravlje mladeži. Zahvaljujući tome igre za PC čine gotovo dvije trećine tržišta, što pokazuju podaci objavljeni na godišnjoj konferenciji kineske industrije igara u prosincu. Igre na pretražnicima drže 15 posto, a mobilne igre gotovo 14 posto tržišta.

Pitanje je kako će se najveći proizvođači konzola snaći na ovom karakterističnom tržištu. Najpopularnije igre u Kini su besplatne, a gameri moraju plaćati tek za dodatke poput oružja ili dodatnih života. Skupe konzole poput PlayStationa i Xboxa u takvoj bi situaciji mogle naići na nezainteresiranost zajednice. Više od 70 posto kineskih gamera zarađuje manje od 4000 juana (oko 3650 kuna) na mjesec.

"Kupiti igru za 200 ili 300 juana (180 ili 270 kuna) nepodnošljivo je i nezamislivo za normalnog igrača poput mene", kaže Yang Anqi, 23-godišnji student koji više od desetljeća igra video-igre.

Iz Sonyja su vijest komentirali s oprezom.

"Shvaćamo da je Kina obećavajuće tržište. I dalje ćemo proučavati mogućnosti, no u ovom trenutku ne postoji konkretni plan", poručili su iz tvrtke koja proizvodi PlayStation.

Komentara 1

RO
rotten12
15:23 07.01.2014.

Boga ti poljubim...Pa ljudi odselimo u Kinu...Imaju veće plače a i PS4 igre su im jeftinije.....Kod nas prosjek plaće 5000 kn ALI taj prosjek debelo "poboljšavaju" razni Vidoševići,Sanaderi itd sa plaćama od 30000+kn.....ja jedem kupus susjed jede meso i prosjek je sarma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije