Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sigurniji i jači net

Kina internetom nove generacije nadmašuje Zapad

'WORLD RIGHTS NO USA, FRANCE, AUSTRALIA.   Chinese students compete in a cyber war-game contest in downtown Beijing, China 26/08/2012  Cyber crime in China poses a serious threat to the fast-growing e
'Big Pictures/PIXSELL'
24.03.2013.
u 15:00

I dok Kina grabi i prema tituli internetske sile, mi u Hrvatskoj muku mučimo s brzinama. Iako nam je polovica stanovnika na internetu...

Bez interneta danas gotovo ne možemo zamisliti život i to je svakome jasno, ali ono na što malo tko obraća pozornost jest to da \"mreža svih mreža\" svakoga dana postaje sve zagušenija i sve manje otporna na razne viruse i hakerske napade. Taj problem postoji već godinama i dosad na Zapadu nije učinjeno dovoljno da bi se potpuno riješio. Unatoč dugotrajnim naporima stručnjaka, napadi hakera na banke, političke institucije, medije, ali i pojedince sve su češći, a broj web-stranica toliki da mnogi strahuju hoćemo li ih uskoro imati kamo \"spremati\". No dobra je vijest da svjetla na kraju tunela ipak ima, a za to je zaslužna sve utjecajnija Kina. Ta je zemlja osmislila novu generaciju interneta za koju mnogi tvrde da je riječ o dosad najnaprednijem mrežnom sustavu.

Svatko ima pravo pristupa

U konceptu novoga interneta nalazi se rješenje jednog od glavnih problema u današnjem računalnom svijetu, a to je nemogućnost zaustavljanja širenja zlonamjernog softvera jer, kada bismo to ovoga trenutka htjeli učiniti, vjerojatno bismo morali ugasiti cijeli internet, a to bi izazvalo znatno teže posljedice od onih kakve izazivaju virusi koji se nezaustavljivo šire mrežom. Imajući to u vidu, Kinezi su uspjeli razviti znatno bolji sustav sigurnosti čija će okosnica biti značajka Source Address Validation Architecture (SAVA). Ona bi trebala riješiti probleme koji proizlaze iz nemogućnosti otkrivanja točne IP adrese računala koje se želi spojiti na vašu mrežu i eventualno vam načiniti štetu.

SAVA predviđa gradnju baze podataka \"sigurnih\" računala s njihovim IP adresama. Ako se IP adresa računala ili nekog drugog uređaja s kojeg dolaze podaci ne podudara s računalom u bazi (primjerice vašim računalom), pristup podacima bit će blokiran što će sigurnost dići na znatno višu razinu. Da je riječ o ideji koja ima budućnost, dokazuje i komentar Stevea Wolffa, jednog od pionira interneta koji je SAVA-u nazvao poželjnim i prihvatljivim modelom sigurnosti koji bi trebalo prihvatiti i na Zapadu. Kinezi su tako otišli korak dalje i u svoj web-prostor polako počeli ugrađivati sigurnije mehanizme, no to nije jedina stvar u kojoj su prestigli Zapad. Poznato je, naime, da internetu nedostaje prostora te da sadašnji standard adresa IPv4 ima tek 4,3 milijarde mjesta. Iako se na novom standardu IPv6 radi već godinama, napredak je vrlo spor, a neke regije svijeta već će se krajem godine suočiti s problemom nedostatka prostora. Novi standard kapacitete će učiniti gotovo neograničenima, a upravo su toga, imajući u vidu svoju brojnu populaciju, Kinezi davno postali svjesni pa neki tamošnji operatori već koriste standard IPv6.

– Usvajanje novog protokola za Kinu nacionalni je interes jer svakome tko želi biti prisutan na internetu, to se mora omogućiti. Mi na Zapadu nismo tako daleko otišli – rekao je Donald Riley, informatički stručnjak sa sveučilišta u Marylandu. Internet nove generacije u Kini već koristi operater 3TNet koji svoju IPTV uslugu temelji na protokolu IPv6 i nudi streaming programa u visokoj rezoluciji. Oni su jedni od prvih korisnika mreže koja omogućava prijenos u visokoj rezoluciji čak i na velikim udaljenostima.

– Razmišljamo li o budućnosti interneta, svatko tko planira njegov razvoj mora obratiti pozornost na rješenja iz Kine – rekao je Riley.

A gdje smo mi?

I dok Kina grabi i prema tituli internetske sile, mi u Hrvatskoj muku mučimo s brzinama. Iako nam je polovica stanovnika na internetu, naši su glavni problemi gotovo nikakva dostupnost brze optičke mreže u domovima i relativno mala brzina fiksnog interneta po pristupačnoj cijeni.

S druge strane, u mobilnoj tehnologiji slijedimo korak sa svijetom pa su tako i naši operatori pustili u rad mobilnu mrežu četvrte generacije koja nudi brzine i do 75 megabita po sekundi. Nadu u bolju budućnost ulijeva HT-ov terrastream, inovativni koncept mreže koji se testira u Hrvatskoj i koji bi, pokaže li se uspješnim, i nama mogao donijeti veće brzine i kvalitetniji pristup internetu.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Torento
Torento
21:29 24.03.2013.

Kinezima su razvili moderni internet samo zbog efikasnije cenzure i kontrole, a velika brzina im je uzaludna kada je pristup svjetskim podacima cenzuriran i često blokiran. Ovo je samo daljnja politika Velikog brata.

DU
Deleted user
08:13 25.03.2013.

Mislim da bi naslov trebao biti "Kina nadmašuje Zapad novom generacijom kontrole interneta"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije